Αρνητικό ρεκόρ 40ετίας του πληθωρισμού στο Βέλγιο - Ανησυχητικά στοιχεία σε Ισπανία, Γερμανία

Αρνητικό ρεκόρ 40ετίας του πληθωρισμού στο Βέλγιο - Ανησυχητικά στοιχεία σε Ισπανία, Γερμανία

Σε αρνητικό ρεκόρ σχεδόν 40 χρόνων έφτασε ο πληθωρισμός στο Βέλγιο φτάνοντας στο 8,3% τον Μάρτιο από το προηγούμενο 8,4%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 1983, όταν έφτασε στο 8,92%.

Σύμφωνα με την Statbel, τη βελγική στατιστική υπηρεσία, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας «τους τελευταίους μήνες».

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 57,22%, έναντι 60,99% τον προηγούμενο μήνα - οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 49,9% και του φυσικού αερίου κατά 148,8% ετησίως.

Λαγκάρντ: Ρευστές οι προοπτικές του πληθωρισμού

Κι ενώ η μία μετά την άλλη οι οικονομίες της Ευρωζώνης σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ στον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως «οι τιμές τροφίμων και ενέργειας στην ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωζώνη να αποφύγει έναν συνδυασμό στάσιμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού τον οποίο φοβούνται οι οικονομολόγοι».

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 9,8% αυτόν τον μήνα και αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα του 7% στη Γερμανία, οδηγώντας την ευρωζώνη σε ένα ακόμη υψηλό-ρεκόρ, όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

Η Λαγκάρντ δήλωσε πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι "ρευστές” καθώς ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, υποχρεώνει τους οικονομολόγους να αναθεωρούν συνεχώς τις οικονομικές τους προβλέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ