Στενάζει το καλάθι της νοικοκυράς - Στo 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Στενάζει το καλάθι της νοικοκυράς - Στo 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Το ράλι στις τιμές ενέργειας άφησε το αποτύπωμά του στον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, αν και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για άνοδο 5%.

Στο 4,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του πληθωρισμού κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις κατά:

  • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι,παρασκευάσματα με βάση το κρέας,νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας,καφέ.
  • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως τωντιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ