Ενισχύσεις 2,5 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Ενισχύσεις 2,5 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Έχουν κατατεθεί 314 επενδυτικά σχέδια και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ν. 4399/2016 έχουν ήδη εγκριθεί 132 επενδυτικά σχέδια, αξίας 900 εκατ. ευρώ

Σταθερά σε τροχιά διευκόλυνσης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην Βόρεια Ελλάδα, με διεύρυνση του διαύλου επικοινωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, παραμένει ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Καλαφάτης. Οι δηλώσεις του έγιναν στο περιθώριο αποψινής (κλειστής) εκδήλωσης, με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη
Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, «είναι πλέον φανερό, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Έλληνας πρωθυπουργός βοηθούν αποτελεσματικά όχι μόνο στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο της «καλύτερης» συνεννόησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Έτσι προωθείται ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για όλη τη χώρα και τη Μακεδονία και τη Θράκη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι η «ελληνική οικονομία θυμίζει συμπιεσμένο ελατήριο που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται», ο κ. Καλαφάτης σημείωσε, ότι σε αυτό συνηγορούν οι θερινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με αυτές, ήδη ανακοινώθηκαν αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με θετικό πρόσημο «και βεβαίως διατηρείται σταθερή η πρόβλεψη της ΕΕ για ανάπτυξη 6% το 2022», τόνισε.


Για τα τελευταία αποτελέσματα εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016 στη Μακεδονία και στη Θράκη, μίλησε ο προϊστάμενος διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων (ΥΠΕΣ Μακεδονίας - Θράκης), Δημοσθένης Ταχταλίδης. «Στόχος μας είναι η αύξηση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στην Μακεδονία και τη Θράκη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και περαιτέρω στήριξη του προϊόντος της οικονομίας και της εν γένει βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους αναπτυξιακούς νόμους ειδικότερα, ο κ. Ταχαταλίδης τόνισε ότι στον Ν. 3908/2011 έχουν κατατεθεί 314 επενδυτικά σχέδια και διευκρίνισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ν. 4399/2016 επισήμανε ότι «έχουν ήδη εγκριθεί 132 επενδυτικά σχέδια, αξίας 900 εκατ. ευρώ».

Διευκρίνισε, ότι με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους, οι επενδύσεις μπορούν να αφορούν «όλα τα πεδία της οικονομίας, από τον πρωτογενή, δευτερογενή ως και τριτογενή τομέα».

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι έντονο και συνεχές, τόσο από Βαλκάνιους, όσο και από Έλληνες και τόνισε ότι «με δεδομένο το ενδιαφέρον, το βλέμμα μας στρέφεται στην παραγωγή επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργούν μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας». «Στηρίζουμε» πρόσθεσε, «τη μεταποίηση και τον τουρισμό και δίνουμε και έμφαση και στην παραγωγή λογισμικού και τα Logistics».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ