Σε προ πανδημίας επίπεδα το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Σε προ πανδημίας επίπεδα το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε τον Ιούνιο την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο ανήλθε σε προ πανδημίας επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε υψηλά τον Ιούνιο, στις 108,7 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από 108,6 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας.

Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων της οικονομίας που είχαν τεθεί σε αναστολή, έστω με περιορισμούς, όπως και η προοπτική της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη διαδικασία εμβολιασμού, διατηρούν το θετικό κλίμα στη χώρα με προοπτικές περαιτέρω καλυτέρευσης. Ωστόσο, εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία παραμένουν και προβληματίζουν, όπως η διαφαινόμενη νέα ισχυρή μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με την υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε τμήματα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σημαντικά, ιδίως στις υπηρεσίες, καθώς η προοπτική της «κανονικότητας» ενισχύθηκε περαιτέρω και παρά την αρκετά ήπια πορεία του τουρισμού αυτόν το μήνα. Πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσίασε μικρή εξασθένιση για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες.

Όπως αναφέρει η έρευνα, παραμένει γεγονός πως πολλές από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία, λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων στήριξης.

«Καθώς η μετάβαση στη εποχή μετά την πανδημία γίνεται σταδιακά ορατή, θα είναι κρίσιμο οι αποφάσεις πολιτικής να λαμβάνονται έγκαιρα με γνώμονα την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της οικονομίας και της υποστήριξης των προοπτικών της για συστηματικά ισχυρή ανάπτυξη», τονίζει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ:

- Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητο, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

- Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν σημαντικά.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται σημαντικά και στρέφονται θετικές, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αλλά να περιορίζεται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή των πωλήσεων υποχωρούν.


- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση ενισχύονται σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης βελτιώνονται αλλά ηπιότερα.


- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και υποχωρεί η πρόθεση για αποταμίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ