Συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%

Συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%

Μετά από χρόνια συζητήσεων καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για επίτευξη συμφωνίας οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία για την επιβολή φόρου 15% επί των κερδών των μεγάλων εταιρειών.

Λε Μερ: Η G7 κοντά σε συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου

ΑΑΔΕ καλεί… Facebook

Ένα βήμα από συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Η συμφωνία ουσιαστικά κλείνει τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται σήμερα μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και κολοσσοί της ψηφιακής οικονομίας, για να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα επιλέγοντας να καταβάλουν φόρους στη χώρα με το ευνοϊκότερο για τις ίδιες φορολογικό καθεστώς. Η νέα συμφωνία ουσιαστικά θέτει το πλαίσιο για τη φορολόγηση των εταιρειών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και θα αποφεύγεται η μεταφορά κερδών σε χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση.

«Μετά από χρόνια συζητήσεων καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος και να το προσαρμόσουμε στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία ωστόσο δεν σημαίνει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την ομάδα των G20 στη Σύνοδο της Βενετίας τον Ιούλιο και, τέλος, να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 135 χώρες από όλο τον κόσμο.

«Η συμφωνία θα θέσει τέλος στην τροχιά προς τον πάτο για την εταιρική φορολογία και θα διασφαλίσει δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αρχικά προτείνει συντελεστή 21% ωστόσο η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να «κουρευτεί» το ποσοστό κατά έξι μονάδες.

Αθήνα: Ικανοποίηση του υπουργείου Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως «με την απόφαση των G7, δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ, όπου θα συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις.

Σε επίπεδο Ε.Ε., στις 18 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», με την οποία οριοθετούνται ήδη τα βήματα για την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής του φορολογικού συστήματος. Συναφώς, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παρουσιάσει μέχρι το 2023 νομοθετικές προτάσεις, υπό τη μορφή Οδηγιών, με τις οποίες οι κανόνες των δύο Πυλώνων και η παγκόσμια αρχιτεκτονική θα ενσωματωθούν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την ψηφιακή εισφορά.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές συζητήσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει την πρόταση της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, καθώς διαφαίνεται ότι αποσαφηνίζεται, πλέον, το πεδίο εφαρμογής και διασφαλίζεται η κατανομή των κυριαρχικών δικαιωμάτων φορολόγησης των χωρών. Εξάλλου, αποσπασματικές πρωτοβουλίες επιβολής μονομερών μέτρων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας ενδεχομένως να διευκολύνουν βραχυπρόθεσμα την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ωστόσο εντείνουν τη μεγέθυνση άλλων, με άγνωστες επιπτώσεις για την ευημερία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή.
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών τάσσεται σαφώς υπέρ ομοιόμορφης εφαρμογής λύσεων και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η παγκόσμια συμφωνία θα σημάνει διασφάλιση εσόδων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και μείωση του υψηλού κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά στην Ενιαία Αγορά. Με όραμα σχέδιο και επιμονή για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό που παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, διαμορφώνουμε θέσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα φορολόγησης της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ