ΑΑΔΕ καλεί… Facebook

ΑΑΔΕ καλεί… Facebook

Ένα βήμα πιο κοντά στη φορολόγηση των πολυεθνικών του διαδικτύου

Η διαφαινόμενη συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου ανοίγει τον δρόμο (και) για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να περιμένει έσοδα τουλάχιστον πολλών δεκάδων εκατομμυρίων από την επιβολή φόρων σε εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Amazon και η Apple.

Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επιβολή φόρου 21% στα κέρδη των εταιρειών στη χώρα που έχουν δραστηριότητα και όχι στη χώρα που τις βολεύει γίνεται δεκτή και στην Ευρώπη, αν κρίνει κανείς από τη θετική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστήριξε το σχέδιο σε ψήφισμά του στις 29 Απριλίου.

Η υπόθεση της φορολόγησης των σύγχρονων υπερδυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις Ευρώπης – Αμερικής. Η απόφαση χωρών όπως η Γαλλία να κινηθούν μονομερώς και να ψηφίσουν τη φορολόγηση των συγκεκριμένων εταιρειών είχε προκαλέσει την οργή του Ντόναλντ Τραμπ που είχε απειλήσει με τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα όπως η σαμπάνια και τα γαλλικά τυριά. Το Παρίσι είχε αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του νόμου, καθώς σε επίπεδο ΟΟΣΑ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος. Σε αυτές τις συζητήσεις η φορολόγηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο ήταν από τα βασικότερα -και πιο ακανθώδη- ζητήματα. Η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο αναθέρμανε το ενδιαφέρον για την πορεία των συζητήσεων και πολύ γρήγορα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε δείγμα των προθέσεών του προτείνοντας την επιβολή φορολογικού συντελεστή 21% εκεί που δραστηριοποιείται κάθε εταιρεία.

Η πρόταση βεβαίως δεν προκαλεί ενθουσιασμό στην Ιρλανδία ή σε άλλες χώρες που με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν βαριά ονόματα όπως η Apple, η Microsoft, το Facebook και η Google. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία αποτελεί την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων για πάρα πολλές εταιρείες των οποίων τις υπηρεσίες χρησιμοποιούμε πολλές φορές σε καθημερινή βάση. Κάνοντας χρήση του σημερινού φορολογικού καθεστώτος οι εταιρείες αυτές μπορεί να έχουν δραστηριότητα οπουδήποτε στον κόσμο αλλά να φορολογούνται -με έναν ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή- στη χώρα που έχουν επιλέξει.

Αυτό το σύστημα θα αλλάξει όπως φαίνεται τα αμέσως επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα και το ελληνικό Δημόσιο να προσβλέπει σε επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται δεκτή με ανακούφιση από εταιρείες που έχουν έδρα και δραστηριότητα στην Ελλάδα -και φορολογούνται στην Ελλάδα- και κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις μεγάλες πολυεθνικές. Χαρακτηριστικότερη, ίσως, περίπτωση όλων είναι αυτή της συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου η Cosmote και η Forthnet έχουν κατά καιρούς επισημάνει είτε δια της επίσημης είτε δια της ανεπίσημης οδού την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι οι ίδιες φορολογούνται κανονικά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το Netflix την Apple (που λειτουργεί το Apple TV) ή την Amazon (που έχει την πλατφόρμα Amazon Prime), οι οποίες εισπράττουν συνδρομές από τους Έλληνες πελάτες τους αλλά φορολογούνται σε μια άλλη χώρα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ