Ένα βήμα από συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Ένα βήμα από συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες καθορίζουν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροαποφυγής της Apple, της Amazon, του Facebook και των άλλων μεγάλων ψηφιακών εταιρειών.

Ενα χιλιοστό από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα θέσει τέλος στις σημερινές πρακτικές φοροαποφυγής στις οποίες αρέσκονται μεγάλες επιχειρήσεις της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου που συνεδριάζουν στο Λονδίνo, σύμφωνα με όσα δηλώνει αρμόδιος αξιωματούχος στο Reuters.

Λε Μερ: Η G7 κοντά σε συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου

ΑΑΔΕ καλεί… Facebook

Η διάσκεψη, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Κορνουάλη, στοχεύει σε μια συμφωνία που θα αναθεωρήσει ριζικά το υφιστάμενο καθεστώς και θα κλείσει τα ουκ ολίγα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες όπως οι Apple, Amazon, Google, Facebook και Netflix.

Το νέο πλαίσιο θα ορίζει με σαφήνεια πως κάθε εταιρεία θα πληρώνει φόρο στη χώρα στην οποία έχει δραστηριότητα και όχι σε κάποιον φορολογικό παράδεισο ή σε κάποια χώρα που διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλά τους φορολογικούς συντελεστές. Με βάση και την πρόταση των ΗΠΑ οι G7 φαίνεται να συγκλίνουν σε συμφωνία για την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη που μπορεί να φτάσει ως και το 25%, ωστόσο πιθανολογείται πως ο ελάχιστος συντελεστής θα διαμορφωθεί αρκετά πιο χαμηλά στην περιοχή του 15%-21%.

Η δραστηριότητα των ψηφιακών κολοσσών στην Ελλάδα και η πρακτική της φορολόγησής τους σε χώρες που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης όπου Cosmote και Nova καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους ενώ οι Netflix, Amazon και Apple αποφεύγουν αυτή την υποχρέωση, καθώς κάνουν χρήση των κενών της σημερινής νομοθεσίας και επιλέγουν να φορολογηθούν σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές όπως η Ιρλανδία όπου ο φόρος είναι εδώ και χρόνια στο 12% και έχει αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη του EU Tax Foundation αν καθιερωθεί συντελεστής 25% για τα κέρδη των κολοσσών του διαδικτύου η Ελλάδα θα είχε επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% των δαπανών υγείας της χώρας. Βεβαίως το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι χαμηλότερο εφόσον το... παζάρι μεταξύ των G7 καταλήξει σε έναν ηπιότερο φορολογικό συντελεστή, δεν παύει όμως να είναι αξιοσημείωτο για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που βεβαίως παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τις ζυμώσεις. Οποιαδήποτε απόφαση των G7 θα πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής και αυτό μάλλον θα συμβεί στην προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα Σύνοδο των G20 στη Βενετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ