Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο - Ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο - Ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη

Αυξήθηκε κατά 4 μονάδες τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης βελτιώθηκε σημαντικά τον Μάιο, σύμφωνα με νέα έρευνα, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που δημοσιεύεται κάθε μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, φθάνοντας στο επίπεδο των 114,5 μονάδων.

Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο από τα αντίστοιχα προ-πανδημίας το οποίο πλησιάζει στην κορυφή του Δεκεμβρίου 2017.

Ο δείκτης ήταν επίσης υψηλότερος από τις 112 μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Ο δείκτης βασίζεται σε μια αξιολόγηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς και τα συνδυασμένα αποτελέσματα συγκρίνονται με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100.

Η Ιταλία ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση, με αύξηση 11 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η οποία προέκυψε από τη σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Ο οικονομολόγος της ING, Πάολο Πιτζόλι, δήλωσε ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της εμπιστοσύνης για την Ιταλία «σηματοδοτεί σαφώς ότι υπάρχει ανάκαμψη στην ανάπτυξη» και υποδηλώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ισχυρότερη από την αρχικά αναμενόμενη.

Σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η αισιοδοξία στην παραγωγή αυξήθηκε για έκτη συνεχή μήνα και έφτασε σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, καθοδηγούμενο από την αισιοδοξία για τις παραγγελίες.

Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης σημείωσε την τρίτη σημαντική βελτίωση στη σειρά, με αύξηση σχεδόν κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες και ξεπερνώντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ