Υπέρ των αέναων ομολόγων ο Σόρος

Υπέρ των αέναων ομολόγων ο Σόρος

Σε συνέντευξή του σε ολλανδική εφημερίδα ο Τζορτζ Σόρος εκτίμησε πως η Ευρώπη μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού με «όχημα» τα αέναα ομόλογα (perpetual bonds).

«Ένα ομόλογο ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ θα κόστιζε 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, αν λάβουμε υπόψιν μας ένα επιτόκιο 0,5%» δήλωσε ο Σόρος στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Τα ομόλογα αυτά, πρόσθεσε, δεν χρειάζεται να εκδοθούν όλα μαζί αλλά σε δόσεις, ενώ θα απευθύνονται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, πρόσθεσε. «Η μόνη αμοιβαία υποχρέωση είναι η πληρωμή του τόκου, που είναι αμελητέος» πρόσθεσε.

Η πρόταση του Ούγγρου επενδυτή διατυπώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη ριζοσπαστική πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας για τη συγκέντρωση μισού τρισ. ευρώ από τις αγορές μέσω της Κομισιόν και τη διανομή του με τη μορφή επιδοτήσεων στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η πρόταση χαιρετίστηκε από τους υπέρμαχους της έκδοσης τίτλων όπως τα κορονο-ομόλογα, όμως προκάλεσε αντιδράσεις από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που δεν επιθυμούν κανενός είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Νέες προτάσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ανακοινώσει η Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν ενόψει του Eurogroup της 11ης Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίο.