Να τι έφερε το πετρέλαιο κάτω από το… μηδέν

Να τι έφερε το πετρέλαιο κάτω από το… μηδέν

Η τιμή των -37,63 δολαρίων ανά βαρέλι που σημείωσε το αργό το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε εντύπωση, αφού ποτέ στο παρελθόν ο «μαύρος χρυσός» δεν έχει καταγράψει τιμές που παραπέμπουν σε πολικές θερμοκρασίες.

Η χθεσινή πτώση ήταν αποτέλεσμα τεχνικών παραγόντων και -δυστυχώς για τους καταναλωτές- δεν θα δούμε τον αντίκτυπό της στις αντλίες των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Η τιμή των -37,63 δολαρίων αφορούσε το αργό πετρέλαιο και τα συμβόλαια παράδοσης Μαϊου και αντανακλά τις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί εδώ και καιρό στην αγορά πετρελαίου για αδυναμία αποθήκευσης της παραγωγής.

Όπως σχολιάζει το CNN, η τιμή των συμβολαίων Ιουνίου διαμορφώνεται στα 22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελεί τον βασικό δείκτη της διεθνούς αγοράς, βρίσκεται στα 26,50 δολάρια το βαρέλι, με τον Guardian να παρατηρεί πως πρόκειται για χαμηλό 18 ετών. Το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα που θα έχει η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας του κορονοϊού και από το πότε και πώς θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τα δίκτυα μεταφορών που αποτελούν σημαντικό καταναλωτή πετρελαίου και παραγώγων του.

Για την αμερικανική αγορά μεγαλύτερη σημασία έχει η διακύμανση στην τιμή της βενζίνης, όπου τη Δευτέρα στις αγορές διαμορφωνόταν στα 67 σεντς ανά γαλόνι. Η τελική λιανική τιμή στα αμερικανικά πρατήρια διαμορφώνεται στο 1,81 δολάριο ανά γαλόνι, έχοντας υποχωρήσει κατά 36 σεντς λόγω της μειωμένης ζήτησης που προκάλεσαν η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν. Όπως δείχνει η αυτοψία του fpress.gr σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αθήνα, η τιμή της βενζίνης δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση αν και με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υποχωρήσει -μεσοσταθμικά για όλη τη χώρα- κατά 20% το τελευταίο δίμηνο.

Αναλυτές αναφέρουν στο CNBC πως μια σαφέστερη εικόνα για τις εκτιμήσεις που διαμορφώνει η αγορά θα αποτυπωθεί στα συμβόλαια του αργού πετρελαίου για τον Ιούνιο.

Ωστόσο μετά την πρωτοφανή βουτιά, η τιμή του αργού επέστρεψε σε έστω και οριακό θετικό έδαφος, καθώς λίγο πριν τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος διαμορφωνόταν στο…. 1,45 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ