ΔΝΤ: Ζητά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

ΔΝΤ: Ζητά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Καλά λόγια για την κυβέρνηση αλλά και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιτευχθούν άμεσα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Η έκθεση που συντάχθηκε με βάση τη διαδικασία του Άρθρου 4 αναφέρει πως θα χρειαστεί 1,5 δεκαετία προκειμένου το κατά κεφαλή εισόδημα να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, στην εποχή δηλαδή πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Τονίζει πως η κυβέρνηση παρέλαβε μία χλιαρή ανάκαμψη την οποία συνόδευσε η ανατροποή πολιτικών, εννοώντας τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα πριν την είσοδο στο ευρώ, ενώ η ανάκαμψη είναι εύθραυση και μπορεί να δεχθεί πλήγματα από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες, σημειώνει. Παράλληλα απονέμει εύσημα στην κυβέρνηση για την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, την ψηφιοποίηση και την απελευθέρωση του επιχειρείν, ενώ τονίζει επίσης πως η χώρα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ.

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης πως η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα λειτουργούσε θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Επίσης το τραπεζικό σύστημα περιγράφεται ως προβληματική μηχανή που δεν τροφοδοτεί επαρκώς την ανάπτυξη. Το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη, σχολιάζει το Ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ