O Τσακαλώτος πάει στην Ασία για δουλειές

Επαφές με επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Χονγκ-Κονγκ –Βασικός σταθμός το Μπαλί για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ

O Τσακαλώτος πάει στην Ασία για δουλειές

Πολυήμερη αποστολή στην Ασία προετοιμάζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με το κλίμα να έχει βαρύνει το τελευταίο διάστημα τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων, ο Έλληνας υπουργός θα ταξιδέψει στο Μπαλί για να συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ στο πρόγραμμα έχουν μπει δύο ακόμη σταθμοί: το Χονγκ-Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ελληνικό στρατόπεδο δεν περιμένουν ότι το ΔΝΤ θα αλλάξει γνώμη για το θέμα των συντάξεων: «Δεν περιμένουμε ότι θα μας δώσουν συγχαρητήρια», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ τουλάχιστον ότι δεν θα κινδυνέψει ο στόχος του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 αν προχωρήσει το σενάριο του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αυτό θεωρείται σημαντικό από το οικονομικό επιτελείο καθώς ανεξάρτητα από το αν το ΔΝΤ εξακολουθεί να μετέχει στο κουαρτέτο των θεσμών με συμβουλευτικό ρόλο, η γνώμη του θεωρείται ότι επηρεάζει τις αγορές.

Τα ταξίδια σε Σιγκαπούρη και Χονγκ-Κονγκ, έχουν στόχο να «εξηγηθεί» στους επενδυτές της Ασίας το σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές, ένα σχέδιο το οποίο ήδη καταρτίζει με κάθε λεπτομέρεια ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προβλέπει ότι οι όποιες εκδόσεις θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθούν –σε συνδυασμό και με το περιεχόμενο του «μαξιλαριού ασφαλείας» για να αγοραστεί ακριβό τμήμα του ελληνικού χρέους κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας δαπάνης για το χρέος. Κατά σειρά, έχουν μπει στο «στόχαστρο» οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς υπάρχουν πολλά επιχειρήματα. Το κυριότερο έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο συνεχούς αναδιάρθρωσης του χρέους της το οποίο θα προχωρήσει με τέτοιο τρόπο ώστε από τη μία να μειώνονται οι ετήσιοι τόκοι εξυπηρέτησης (οι οποίοι ούτως ή άλλως θα καλύπτονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία δεν θα πέσουν κάτω από το 3,5%) και από την άλλη να μην ξεφουσκώνει το μαξιλάρι ασφαλείας. Αυτό θα συμβαίνει διότι τα ποσά που θα αντλούνται από την αγορά είτε θα απορροφώνται από το μαξιλάρι ασφαλείας, θα διατίθενται για την εξαγορά ακριβότερου χρέους με άμεση λήξη ώστε ναι μεν να μειώνεται σε απόλυτους όρους το «απόθεμα» (το οποίο σήμερα φτάνει στα 30 δις. ευρώ) αλλά την ίδια στιγμή να μειώνονται και οι δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ