«Κρυφός» πελάτης στα ξενοδοχεία, η εφορία

Η ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και το «σαφάρι» στο Ιnternet για τις τιμές

«Κρυφός» πελάτης στα ξενοδοχεία, η εφορία

Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στους τζίρους και το ΦΠΑ που εμφανίζουν στις φορολογικές αρχές περίπου 2.500 ξενοδοχεία έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος να διαπιστωθεί αν δηλώνουν τους τζίρους που πραγματοποιούν την καλοκαιρινή σεζόν και φυσικά αν καταβάλουν το ΦΠΑ.

Το ελεγκτικό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει διασταύρωση στοιχείων και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμοδίων υπηρεσιών.

Από τους ελέγχους θα εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη και την Κω, τα δυο νησιά που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αφορούν τους τζίρους (τιμές δωματίων από το Ίντερνετ ή τηλεφωνικά) των ξενοδοχείων και θα διασταυρωθούν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν στις 31 Ιουλίου. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ελεγχοι σε... στάδια

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει:

- Από τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγεται δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει η ΑΑΔΕ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

- Στη συνέχεια η ομάδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών από τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.

- Ακολουθεί ο επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις, τις τιμές και τα έσοδα. Εκεί γίνεται μια πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές από τα ηλεκτρονικά sites.

- To τελικό στάδιο του ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ - όπως αυτή που λήγει τώρα στο τέλος Ιουλίου - με τα στοιχεία που έχουν αποκομίσει από τους ελέγχους τους οι ελεγκτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ