Το ΔΝΤ, το ελληνικό ομόλογο και η δήθεν έξοδος στις αγορές

Γιατί η πολυσυζητημένη έκδοση του ελληνικού ομολόγου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή απόπειρα αναδιάρθρωσης

Το ΔΝΤ, το ελληνικό ομόλογο και η δήθεν έξοδος στις αγορές

 Για μια ακόμη φορά το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο ενώ θέτει θέμα μη αύξησης του ελληνικού χρέους από το σημερινό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Παρ’ όλα αυτά, η έξοδος στις αγορές θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα αν διασφαλιστεί ένα καλό επιτόκιο. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν θα είναι έξοδος αλλά αναδιάρθρωση παλαιού ομολόγου.

Από Δευτέρα σε… Δευτέρα μετατίθεται το όνειρο της εξόδου στις αγορές. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι παρά τη σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού –αναμένεται ότι για μια ακόμη φορά θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο- θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αντικατασταθεί το 5ετές ομόλογο του 2014 με ένα καινούργιο λήξης του 2022. Ακόμη και το «πλαφόν χρέους» που αναμένεται να περιγράψει το ΔΝΤ στη σημερινή του έκθεση, δεν φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην έκδοση του νέου ομολόγου. Και αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές για επιπλέον δανεικά. Θα βγει για να αναδιαρθρώσει το ομόλογο έκδοσης του 2014 5ετούς διάρκειας με ένα καινούργιο ομόλογο επίσης πενταετούς διάρκειας το οποίο θα λήγει το 2022.

Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί «φρέσκα κεφάλαια». Αυτό δεν συμβαίνει όμως προς το παρόν καθώς και οι δόσεις του ESM αλλά και το προωθούμενο 5ετές ομόλογο αποτελούν ουσιαστικά δάνεια αντικατάστασης παλαιότερων υποχρεώσεων με ευνοϊκότερους όρους.

Το οικονομικό επιτελείο με τους συμβούλους του, θα παρακολουθούν στενά και σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα τη διακύμανση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου –χθες ξεπέρασε κάποια στιγμή το 5,3%- προκειμένου να εκτιμήσουν το κατά πόσο θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου του 2014, η έκδοση θα αναβληθεί.

Όπως ανέφερε και χθες το πρακτορείο Reuters, εκτός από τον οίκο Rothchild που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, ήδη έχουν επιλεγεί και οι έξι τράπεζες που θα αναλάβουν την αναδοχή. Πρόκειται για τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ

Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναμένεται ότι θα συνοψίζεται στα εξής: Μειώσεις των επιτοκίων

Συγχώνευση των δανείων, και

Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Δεν είναι βιώσιμο», είπε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις των στελεχών του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους «και πρέπει όλοι να το αποδεχθούν», διότι διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην είναι ένα κανονικό κράτος.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των πρακτορείων Bloomberg και Reuters, η πηγή προχώρησε σε διευκρινήσεις για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά, καθώς το ΔΝΤ δεν εκτίθεται, όπως τονίστηκε, αφού ενώ θα εγκριθεί το ποσό (1,6 δις ευρώ) αυτό δεν θα εκταμιευθεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κανονικά προγράμματα. Η ασφαλιστική δικλείδα που εφευρέθηκε δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να περάσει αλώβητο και αυτή την περιπέτεια, τόνισε η πηγή, η οποία παραδέχθηκε ότι η μόνη χαμένη είναι και πάλι η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ