Κομισιόν: Να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου η διαπραγμάτευση για το 3ο Μνημόνιο

Κομισιόν: Να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου η διαπραγμάτευση για το 3ο Μνημόνιο
Αύριο η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων κινδύνου (BRRD).

Θα πρέπει να εγκρίνει επίσης τη θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες. Και για τα δύο αυτά θέματα υπήρξε τις τελευταίες μέρες στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ώστε τα τελικά νομοσχέδια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου.

Επιπλέον η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν μαζί με τα δύο νομοσχέδια να τεθεί προς ψήφιση και ο νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αντίθετα, δεν θα υποβληθούν αύριο για έγκριση, δύο άλλα νομοσχέδια με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, η φορολογία στους αγρότες και οι πρόωρες συντάξεις. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μετατεθεί η έγκρισή τους στις αρχές Αυγούστου σε ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Η μικρή χρονική μετάθεση σε συνδυασμό με την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, θα επιτρέψει στη διευκρίνιση ορισμένων σημείων των επίμαχων νομοσχεδίων ώστε να διευκολυνθεί η έγκρισή τους από τη βουλή.

Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα θα ενταθούν από τα τέλη της εβδομάδας, ενώ θεωρητικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο το Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια και να λάβει πριν τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα την πρώτη δόση. Όμως, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων, επισήμως δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ