Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε για δύο ώρες στην Σύνοδο Κορυφή

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε για δύο ώρες στην Σύνοδο Κορυφή
Δύο ώρες κράτησε η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Αν και το θέμα επισήμως δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου, εν τούτοις οι εργασίες ξεκίνησαν με την επίσημη ενημέρωση των ευρωπαίων ηγέτων για τις εξελίξεις με την Ελλάδα και τα όσα διεξήχθησαν στο Eurogroup από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ο κύριος Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι το κενό με την Ελλάδα «μπορεί να γεφυρωθεί».

Όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ περί τις 9 το βράδυ, η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν διάρκειας δύο ωρών και οι ηγέτες συμφώνησαν πως είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης που έχουν πλέον το λόγο για τις εξελίξεις.

Η μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, αλλά και το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα δύο ζητήματα που απασχολούν τους ηγέτες στο σημερινό προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Ντέιβιντ Κάμερον να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συνόδου με το θέμα ενός πιθανού Brexit, ήταν προφανές ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολούσε εξίσου σοβαρά τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη νέα Σύνοδο Κορυφής να πραγματοποιείται αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μας -αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα- και τρεις μόλις ημέρες έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο για την Ελλάδα, ήταν αναμενόμενο ότι το ελληνικό ζήτημα θα ετίθετο επί τάπητος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα από Γιούνκερ και Σουλτς

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στις διεργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σήμερα άρχισαν πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις» είπε και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας.

Ο κ. Σουλτς είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι
ευγνώμων για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι για την Ελλάδα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ έκανε εξαιρετική δουλειά».

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε πως η Ισπανία θα δείξει ευελιξία για το ελληνικό, αλλά υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«H έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ισπανία θα είναι ευέλικτη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν όλοι κάνουν ότι θέλουν αυτοί, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν» είπε ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με το Reuters.