Έλληνας αξιωματούχος στο CNBC: Όχι άλλη αβεβαιότητα - Τα χρήματα τελειώνουν

Έλληνας αξιωματούχος στο CNBC: Όχι άλλη αβεβαιότητα - Τα χρήματα τελειώνουν
Το κώδωνα του κινδύνου κρούει Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος υπό τον όρο της ανωνυμίας τονίζει στο CNBC ότι τα οικονομικά περιθώρια της χώρας έχουν στενέψει σε μεγάλο βαθμό.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο με αυτή την αβεβαιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρευστότητα της χώρας φτάνει μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι από αυτό. Σήμερα (σ.σ.: χθες) αντλήσαμε 1,2 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και με αυτά θα καλύψουμε την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την αβεβαιότητα γύρω από την παροχή βοήθειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Πού βρίσκει τα χρήματα η Ελλάδα;

Όλοι ξερουν ότι τα ταμεία της Ελλάδας έχουν αδειάσει, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταφέρει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πώς τα καταφέρνει; αναρωτιέται το CNBC.

Στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αποπληρώσει 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, με πολλους αναλυτες να ανησυχούν ότι δεν θα τα καταφέρει. "Κι όμως η Ελλάδα αποπλήρωσε το δάνειο και μάλιστα μια μέρα νωρίτερα", αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αναλυτές είδαν έκπληκτοι ότι κατάφερε να πληρώσει το δάνειο χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό της στο ΔΝΤ, κοινώς πλήρωσε το ΔΝΤ με χρηματα του ΔΝΤ!» προσθέτει, συνεχίζοντας ότι παρά τις φημολογίες κανείς δεν είναι σίγουρος πόσα χρήματα ακριβώς έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία.

Πάντως, μια ανακούφιση βρέθηκε από την μεταφορά των ταμειακών αποθεματων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, παρά τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης.

Ενόψει πάντως νέων αποπληρωμών, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την αβεβαιότητα για πολύ ακόμα, τονίζει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα μπορεί να προχώρησε στην αποπληρωμή του ΔΝΤ αλλά αυτό δεν φαίνεται να διώχνει τις ανησυχίες για την ικανότητά της να βρει τα κεφαλαια που χρειάζεται, ή να συμφωνήσει με τους δανειστές για να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ. ευρώ», τονίζει ο Craig Erlam, επικεφαλής αγορών στην OANDA.

Και προσθέτει: «Αν και συνεχίζουμε να ακούμε για πρόοδο, οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό και μέχρι στιγμής και οι δύο δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Εκτός κι αν η Ελλάδα υποκύψει, δεν βλέπω να γίνεται συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ