Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Την άποψη ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Από πολιτική άποψη, η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι εκείνη στα τέλη Ιουνίου, όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα μπορούσε όμως, να υπάρξει και ταχύτερη προθεσμία εάν το πρόβλημα ρευστότητας στην Αθήνα γίνει πολύ μεγάλο. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποφύγουμε αυτό το σημείο. Δεν θέλουμε μία συμφωνία υπό πίεση».

Στο μείζον ζήτημα για διάσταση απόψεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε:

«Δεν υπάρχει διαφωνία. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πρέπει να πετύχει η Ελλάδα φέτος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, είχαμε πει πως εάν η Αθήνα είχε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αλλά το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο, τότε θα έπρεπε να πάμε πιο μακριά. Η συζήτηση ως προς την ανακούφιση του χρέους δεν είναι ταμπού.

Το μόνο πράγμα που είναι πολιτικά αδύνατο, είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Όμως, αυτή η συζήτηση θα παρέμβει μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα».