Με ποια ανταλλάγματα φαίνεται οτι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές

Με ποια ανταλλάγματα φαίνεται οτι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές
Μετά τον νέο γύρο συνομιλιών κορυφής του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις επαφές με την ηγεσία της ΕΚΤ και τις συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group, πλέον σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές.

Αξιόπιστες πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αλλαγές στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρότι, ακόμη, σε αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις συζητήσεις με τον γερμανικό όμιλο Fraport που έχει πλειοψηφήσει στον διαγωνισμό, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις προς το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Οργανισμού, έναντι του 67% που προβλέπονταν αρχικά.

Στο ασφαλιστικό, η χθεσινή κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη σημασία εκσυγχρονισμού του, προκειμένου «να είναι δίκαιο, φορολογικώς βιώσιμο και αποτελεσματικό για την προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια» αποτυπώνει σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά θεωρείται, εξάλλου, το σημείο της κοινής δήλωσης που αναφέρεται σε συμφωνία των δύο πλευρών για τον «ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και πληροί τα υψηλότερα ευρωπαικά πρότυπα». Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκλίσεις παρατηρούνται και στο μέτωπο της φορολογίας. Παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για σενάρια ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 16% (με ταυτόχρονη κατάργηση του 23% και 13%) υπο την προϋπόθεση να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% φάρμακα, βιβλία κά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ