Bloomberg: Το πάρτι του ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα - Αφήστε την να φύγει

Bloomberg: Το πάρτι του ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα - Αφήστε την να φύγει
Με ενα ιδιαίτερα σκληρό δημοσίευμα για την Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg ζητά ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ και προτρέπει τους δανειστές της να την αφήσουν να φύγει.

Ειδικότερα, ο αρθρογράφος του καυστικού άρθρου, Μαρκ Γκίλμπερτ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με τις εβδομάδες να γίνονται μήνες, η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο δεν φαίνεται πιο κοντά στην επίλυση της διάστασης ανάμεσα στην τάση της κατά της λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της, ως τίμημα για να της δώσουν χρήματα», αναφέρει ο Μαρκ Γκίλμπερτ, σε φαρμακερό άρθρο με τίτλο «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δέσμευσε τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζει πως αυτό δείχνει ότι τα χρήματα πραγματικά τελειώνουν. «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», συμπληρώνει.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «απρόθυμη και ανίκανη» να πληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παρουσία στην ευρωζώνη, ο Γκίλμπερτ τονίζει ότι «Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος του Bloomberg κάνει κάποιες «φαρμακερές» επισημάνσεις για την Ελλάδα. «Αξίζει να θυμηθούμε πώς μπήκε η Ελλάδα στο κλαμπ του ευρώ αρχικά: εξαπατώντας. Η χώρα δεν μπορούσε να πετύχει την επιθυμητή αναλογία ελλείμματος/ ΑΕΠ και προσέλαβε την Goldman Sachs για να κάνει κάποιες φανταχτερές χρηματοοικονομικές τεχνικές και να φτιάξει το σωστό αριθμό το 1999.

Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να πέσει στο απαιτούμενο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε έναν ευκολότερο τρόπο για να παραποιήσει τα στοιχεία: είπε ψέμματα, ξανά και ξανά. Οπότε, υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί εξαρχής στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ και θα έπρεπε ίσως να είχε εκδιωχθεί μόλις η κακοδιαχείρισή της αποκαλύφθηκε», γράφει ο Γκίλμπερτ.

«Μία δεκαετία αργότερα, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πότε τελικά θα έρθει η μέρα του ''λογαριασμού''. Ο Ντέιβιντ Πάουελ του Bloomberg Intelligence υπολογίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου των περίπου 774 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ. Στις 20 Ιουλίου όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, της οποίας η γενναιοδωρία μέσω του ΕLA είναι προς το παρόν το μοναδικό πράγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία.

Η λίστα του τι μπορεί να συμβεί μετά στην Ελλάδα περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις κατά 15% φέτος, να εκπέσουν οι πληρωμές του ΔΝΤ, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται με IOU και αθέτηση όλων των πληρωμών γιατί δεν θα έχουν απομείνει άλλα χρήματα».

Αν και η Κύπρος έμεινε στη θέση της στο τραπέζι του ευρώ όταν χρειάστηκε έλεγχο κεφαλαίων, ίσως η Γερμανία ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με την Ελλάδα ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται να έχει μειωθεί, σημειώνει το Bloomberg.

Οπως επισημαίνει, ο Ρίτσαρντ Γουόλναγκ, διαχειριστής ομολόγων στο fund M&G Optimal Income στη Βρετανία έγραψε τη Δευτέρα ότι ίσως η επιστροφή στη δραχμή να είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Η ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει στους πολίτες της είναι τόσο κατεστραμμένη όσο και το διάσημο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο και η δραχμή ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων της Ελλάδας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ