Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Euroworking Group που συγκλήθηκε με τηλεδιάσκεψη

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Euroworking Group που συγκλήθηκε με τηλεδιάσκεψη
Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ρευστότητας που εξανλτείται στη χώρα μας με στόχο να βρεθούν λύσεις για να αποφύγει η Ελλάδα μία στάση πληρωμών.Η Αθήνα δεν είναι όμως έτοιμη ακόμα να παρουσιάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα που προτίθεται να λάβει, αναβάλλοντας τις αποφάσεις για τη χώρα μας, σύμφωνα με το protothema.gr .

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ ώστε να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ απο τον EFSF.

Επισήμως πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιβεβαιώσει καν (ούτε διαψεύδει όμως) αν θα υποβάλει αίτημα για να λάβει 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, ούτε αν όντως υφίσταται κάποια «λάθος» χρέωση που φέρεται να διαπίστωσε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το «λάθος» και την απαίτηση αποκατάστασής του, τα ανακάλυψε όντως η ομάδα συμβούλων του Οίκου Lazard, τους οποίους έχει προσλάβει αμισθί ο κύριος Βαρουφάκης σαν «συνηγόρους» του υπουργείου Οικονομικών. Και άλλες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι το θέμα θα τεθεί στην σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Η Αθήνα όμως δεν φαίνεται να έχει έτοιμη λίστα μέτρων να παρουσιάσει σήμερα στους εταίρους που την περιμένουν διακαώς. Για αυτό άλλωστε, την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group δεν την προκάλεσε η κυβέρνηση, αλλά την ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι που θέλουν να μάθουν τι θα γίνει, ειδικά τώρα που η ρευστότητα εξαντελείται.

Εκ των πραγμάτων πάντως η Αθήνα υποχρεώνεται σήμερα να απαντήσει στις ερωτήσεις για το τι σχεδιάζει να πράξει, και να παρουσιάσει τουλάχιστον κάποιες σκέψεις για νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει ότι είναι στριμωγμένη στον τοίχο λόγω των «άδειων ταμείων», αλλά αυτό αποκαλύπτεται πλέον και από την επιστολή Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που έθεσαν επιτακτικά το θέμα της ρευστότητος που εξαντλείται (έως 20 Απριλίου ενδεχομένως) απέναντι στα οποία το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει ακόμα να λάβει επισήμως θέση, αφήνοντας να αιωρούνται φόβοι για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Επειδή εξαντλούνται όμως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει να κάμπτεται από την πολεμική της Αθήνας ώστε να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευτσότητας μέσω του ELA, αν τουλάχιστον δεν διασφαλίσει και κάποια εχέγγυα που ζητά ο κύριος Ντράγκι, η κυβέρνηση ετιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την νέα λίστα μέτρων που τελικώς θα παρουσιάσει.

Η λίστα πιθανώς να παρουσιαστεί σε νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελάδα (ίσως την Παρασκευή την ερχόμενη Δευτέρα). Η επεξεργασία της πάντως βρίσκεται στα χέρια του κυρίου Γιώργου Χουλιαράκη που, ως ο αρμόδιος συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να είναι και ο μόνος στην κυβέρνηση που έχει πλήρη επίγνωση των νέων μέτρων. Αυτό διεφάνη και εχθές, όταν η κυρία Βαλαβάνη παρουσίασε ως πιθανό μέτρο τις αυξήσεις του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά λίγο αργότερα κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούσαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις της, αντιμετωπίζοντάς τες σαν «προσωπικές σκέψεις» της αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών και όχι ως μέτρο κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο «μέτωπο» μεταρρυθμίσεων αναμένεται πάντως για φορολογία και αποκρατικοποιήσεις (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ιππόδρομος, είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ), ενώ οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο πριν τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινά η μεγάη διαπραγμάτευση για το «νέο συμβόλαιο» των επομένων ετών μετά το Μνημόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ