Μ. Ντράγκι: Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή ενότητα

Μ. Ντράγκι: Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή ενότητα
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι είναι ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής σύγκλισης ενώ τόνισε ότι η μετακίνηση προς την απομόνωση και τον εθνικισμό δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ντράγκι, οι ενέργειες της ΕΚΤ έχουν προστατεύσει την ευρωζώνη από τις επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κρίσης, απαντώντας επί της ουσίας στους επικριτές της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της ΕΚΤ, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών, ο κύριος Ντράγκι επισήμανε ότι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών δεν αποτελεί λύση.

«Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή ενότητα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Οι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

«Ως ένας ευρωπαϊκός θεσμός που έχει παίξει κεντρικό ρόλο καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΚΤ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Αυτό μπορεί να μην είναι δίκαιο – ο στόχος των δράσεων μας είναι πάντα να αμβλύνεται ο αντίκτυπος από τις αναταράξεις στην οικονομία».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα πρέπει να ακούμε πολύ προσεκτικά τι λένε όλοι οι πολίτες μας».

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Γερμανία «μας υπενθυμίζουν από πού ήρθαμε και που έχουμε φτάσει. Τη φρίκη που μπορεί να συμβεί όταν βρισκόμαστε διχασμένοι και τα τεράστια βήματα προόδου που μπορούμε να κάνουμε όταν δουλεύουμε».

«Να μην ακυρώσουμε ότι πετύχαμε. Ας μην λαχταρούμε το παρελθόν», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ