J.Lew- G.Osborne: Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα

J.Lew- G.Osborne: Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Tην ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew, και ο Βρετανός ομόλογός του, George Osborne σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20».


Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει:

«Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων.

«Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων. Η συνολική Ήπειρος πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου».

Οι 3 κρίσιμοι πυλώνες

Οι αξιωματούχοι Βρετανίας και ΗΠΑ καλούν την G20 να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. «Το μήνυμά μας προς την G20 είναι αυτό: Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να αναγνωρίσουν το συνολικό στόχο για ισχυρή, βιώσιμη και εξισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη» αναφέρουν οι δύο άνδρες συμπληρώνοντας ότι το παγκόσμιο σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις κρίσιμους πυλώνες:

  • Πρώτον,«η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει σε ένα δημοσιονομικό δρόμο υπευθυνότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρχουν επαρκείς πόροι για παιδεία και επενδύσεις υποδομών για το μέλλον. Σε ΗΠΑ και Βρετανία τα δημοσιονομικά ελλείμματα ως προς το ΑΕΠ μειώθηκαν κατά το ήμισυ με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Είναι κρίσιμο το πρόγραμμα να σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις που δημιουργούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» αναφέρουν τονίζοντας ότι σε ΗΠΑ και Βρετανία υπήρξαν «δράσεις για να εξασφαλιστεί ότι όσοι είχαν πιο γερούς ώμους θα αναλάμβαναν το μεγαλύτερο βάρος».
  • Δεύτερον, «οι κεντρικές τράπεζες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία στηρικτικών πιστωτικών συνθηκών που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δαπανήσουν και να αντιμετωπίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Σε ΗΠΑ και Βρετανία οι ισχυρές δράσεις της νομισματικής πολιτικής ήταν ουσιώδεις για να στηριχθούν οι οικονομίες μας και να ανακάμψουν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Οι κεντρικές τράπεζες όμως, δεν μπορούν να ενεργούν μόνες τους».
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σε εγχώρια βάση αυτό σημαίνει καλύτερες υποδομές, στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα και βελτίωση της παιδείας για όλους. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ισχυρές προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που κάνουν ορισμένες οικονομίες διαρθρωτικά λιγότερο ανταγωνιστικές, όπου περιλαμβάνονται και οι δυσκαμψίες που περιορίζουν την ανάπτυξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ