Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται τρία νομοσχέδια για κίνητρα συγχωνεύσεων, κεφαλαιαγορά και Υπερταμείο

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται τρία νομοσχέδια για κίνητρα συγχωνεύσεων, κεφαλαιαγορά και Υπερταμείο

«Κινούμαστε στα όρια των αντοχών της οικονομίας και πάντα με βάση τα θεμέλια της δημοσιονομικής μας σταθερότητας»

Τρία νέα νομοσχέδια αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα η κυβέρνηση, όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Πρόκειται για νομοσχέδια που θα αφορούν στην παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπερταμείο και την κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητο λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων, ενώ στόχος του νομοσχεδίου για το Υπερταμείο είναι να καταστεί πιο αναπτυξιακό και οι επιχειρήσεις που υπάγονται σε αυτό να έχουν περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας.

Κεφαλαιώδους σημασίας η εξωστρέφεια

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας. «Δεν είχαμε συζητήσει εν εκτασει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι το διάστημα 2018 -2022 οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου αγοράς στην ΕΕ. Ταυτόχρονα στάθηκε και στο γεγονός ότι σημαντική βελτίωση έχει επέλθει και στη σύνθεση των εξαγωγών της χώρας καθώς από το 2020 και μετά οι εξαγωγές αγαθών ξεπέρασαν τις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς και στο αυξανόμενο επίπεδο των αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

Δυο πυλώνες στήριξης

Στη συνέχεια ο υπουργός στάθηκε στους δυο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής που αφορούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και οι οποίοι είναι η άμεση υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω μέτρων στήριξης και η διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου με ολοένα και εντεινόμενη παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις κλπ.

Ενδεικτικά ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα απλοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών όπως πχ ενιαία θυρίδα εξωτερικού εμπορίου, το πλαίσιο υλοποίησης του νέου χάρτη για το εμπόριο για την περίοδο 2022 - 2026, που περιλαμβάνει συνολικά 21 δράσεις, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

«Δεν μπορεί κανείς να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ήμασταν στο τέλος του πίνακα στις επενδύσεις και πλέον βρισκόμαστε σε καλυτέρα επίπεδα από ότι προ κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε πανηγυρίζουμε», έσπευσε να επισημάνει, για να προσθέσει πως

«Στόχος είναι να μειωθεί σε όλα τα επίπεδα το κόστος, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ώστε στο τέλος της διαδρομής να ρίξουμε ακόμη περισσότερο τους φόρους».

«Κινούμαστε στα όρια των αντοχών της οικονομίας και πάντα με βάση τα θεμέλια της δημοσιονομικής μας σταθερότητας», ανέφερε, τέλος, ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ