Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Ποια επιδόματα συμπαρασύρονται

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Ποια επιδόματα συμπαρασύρονται

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος πλέον αυξάνεται κατά 50 ευρώ  

Στα 830 ευρώ «κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού με ισχύ από την 1η Απριλίου και με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα 705 ευρώ καθαρά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου είχε καταθέσει από την περασμένη εβδομάδα την εισήγησή της, με στόχο η απόφαση να ανακοινωθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Τελικά, το υπουργικό συμβούλιο αναβλήθηκε μέχρι το πέρας των συζητήσεων για την πρόταση δυσπιστίας.

O πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 επιδόματα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. «Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις, έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και αυτή η μάχη είναι συνεχιζόμενη. Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας, κυρίως, τους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην καταψήφιση της πρότασης μομφής, δήλωσε: «Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε πολλές απαντήσεις. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για τα Τέμπη, καθώς και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας».

Από τον νέο κατώτατο υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν οι περίπου 600.000 εργαζόµενοι που αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό ή ηµεροµίσθιο, οι οποίοι θα δουν µηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήµερα, θα ανέλθει από 1ης Απριλίου στα 705,96 ευρώ.

Εφόσον, δε, δικαιούνται και µισθολογικές ωριµάνσεις, τις λεγόµενες τριετίες, που «ξεπάγωσαν» για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι µισθωτοί θα δουν επιπλέον ποσά, µε το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) να φθάνει έως και τα 1.079 ευρώ µεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.

Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα.

Αναλυτικά, βάσει των υπολογισµών, οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά, και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν µετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδοµα γάµου.

Τα επιδόματα

· Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός

· Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

· Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

· Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

· Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί

· Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων

· Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων

· Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

· Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

· Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου

· Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

· Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

· Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

· Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

· Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ