«Καμπανάκι» Λαγκάρντ: Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη - Ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ: Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη - Ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διαμοιράζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ»,

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή, με αιχμή την αποπαγκοσμιοποίηση, τo δημογραφικό και την απανθρακοποίηση.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, είπε ότι η συνεχής μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αναμένεται να γίνει εμφανής ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η απάντησή της σε αυτούς τους κλυδωνισμούς είναι ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες απαιτούν αυτό που αποκάλεσε «προσπάθεια γενεών».

«Καθώς εμφανίζονται νέα εμπορικά εμπόδια, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που θα είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά στο σπίτι», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Οι κοινωνίες μας γερνούν και θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ