ΕΚΤ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι επενδυτικό αντικείμενο όπως τα κρυπτονομίσματα

 ΕΚΤ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι επενδυτικό αντικείμενο όπως τα  κρυπτονομίσματα

Πρόθεση της ΕΚΤ είναι τα άτομα και όχι οι εταιρείες να έχουν ψηφιακό λογαριασμό σε ευρώ με όριο στο υπόλοιπό του

 

Ένα ψηφιακό ευρώ θα επέτρεπε στους καταναλωτές στην Ευρώπη να πληρώνουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεν θα ήταν επενδυτικό αντικείμενο παρόμοιο με τα κρυπτονομίσματα, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Φινλανδίας Tuomas Valimaki.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα περαιτέρω βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ που θα επέτρεπε στους πολίτες των 20 χωρών που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές με ασφάλεια και δωρεάν.

Ο Valimaki ότι η πρόθεση της ΕΚΤ είναι τα άτομα και όχι οι εταιρείες να έχουν ψηφιακό λογαριασμό σε ευρώ με όριο στο υπόλοιπό του.

«Είναι λογικό να τονίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ σχεδιάζεται ως μέθοδος πληρωμής και όχι ως επενδυτικό αντικείμενο», είπε ο Valimaki προσθέτοντας ότι η πρόθεση δεν ήταν να μετακινηθούν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών από τον ισολογισμό των εμπορικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Τόνισε ότι η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης πληρωμών μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης, με την υψηλότερη χρήση μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των καρτών και των μεταφορών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Παρά την πληθώρα επιλογών, οι μέθοδοι πληρωμών έχουν γίνει λιγότερο διαφορετικές, σημειώσε.

«Η δύναμη επικεντρώνεται σε λίγες εταιρείες καρτών που εδρεύουν εκτός Ευρώπης, κάτι που απέχει πολύ από το ιδανικό όσον αφορά την ανθεκτικότητα», είπε, αναφερόμενος στην κυρίαρχη θέση της Visa και της Mastercard στον έλεγχο των ψηφιακών πληρωμών.

Ξεχωριστά, η Τράπεζα της Φινλανδίας σχεδιάζει να εισαγάγει μια φινλανδική λύση άμεσης πληρωμής που θα είναι ανεξάρτητη από κάρτες πληρωμών και συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ