Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία στο επίκεντρο Eurogroup και Ecofin

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία στο επίκεντρο Eurogroup και Ecofin

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως

Υπό τη σκιά του πολέμου στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τον Διατλαντικό Οικονομικό Διάλογο, παρουσία της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη των αλληλένδετων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να συζητηθεί η μελλοντική πορεία των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.

Θα συζητηθούν επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, το ψηφιακό ευρώ, η συμβολή των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στην επίτευξη των οικονομικών προτεραιοτήτων της ευρωζώνης και τα αποτελέσματα της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που διεξήχθη στο Μαρακές.

Οι υπουργοί θα υποδεχθούν φορείς της αγοράς και θα ακούσουν την εμπειρία τους όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ενώ θα δοθεί έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση για να επεκταθούν και στους επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των συζητήσεων είναι να συμβάλουν στον εντοπισμό λύσεων για την κινητοποίηση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές μας.

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του ECOFIN, με βασικό θέμα συζήτησης τη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει, επίσης, ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι.

Γέλεν: Μπορεί να επιμείνουν τα υψηλά επιτόκια

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν, ενώ επέμεινε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται «σε καλό σημείο».

Οι τόκοι του αμερικανικού χρέους, οι οποίοι ανέρχονται στο 98% της οικονομικής παραγωγής, «παραμένουν διαχειρίσιμοι», δήλωσε η Γέλεν τη Δευτέρα σε συνέντευξή της στο Sky News στο περιθώριο του Eurogroup.

«Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επιμείνουν, αν και αυτό δεν είναι σαφές», δήλωσε η Γέλεν. «Η δημοσιονομική μας κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση άλυτη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντί της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ