Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί - Αδύναμη η οικονομία

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί - Αδύναμη η οικονομία

Τέλος του 2025 ο πληθωρισμος στο 2%

Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις - ακόμη και αν η οικονομία δυσκολεύεται.

Αυτό επανέλαβε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde… από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα οριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε η Lagarde.
«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Οπως σημείωσε στην ομιλία της η ΕΚΤ έχει σημείωσειπεραιτέρω πρόοδο στις προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Προκειμένου να ενισχύσουμε την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας, αποφασίσαμε στην τελευταία μας συνεδρίαση να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Και, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκιά μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, να διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας.

Προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ

Η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω αδυναμία το τρίτο τρίμηνο. Η χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και ο αντίκτυπος των περιορισμένων συνθηκών χρηματοδότησης επιβραδύνουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν ανθεκτικός μέχρι πρόσφατα, αποδυναμώνεται τώρα επίσης.

Η αγορά εργασίας έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ανθεκτική παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό του 6,4% τον Ιούλιο. Όμως, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών μετριάζεται και η συνολική δυναμική επιβραδύνεται.

Όσον αφορά το μέλλον, η οικονομική δυναμική αναμένεται να ανακάμψει καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται, υποστηριζόμενα από την πτώση του πληθωρισμού, την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας. Οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων μας προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025..

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε την πτώση του από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, φθάνοντας στο 5,2% τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε τον Αύγουστο από την πτωτική του πορεία, αλλά παρέμεινε αρνητικός στο -3,3%. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχει μειωθεί από την κορύφωσή του τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλός, καθώς διαμορφώθηκε σχεδόν στο 10% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα μειώθηκε από 5,5% τον Ιούλιο σε 5,3% τον Αύγουστο και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να μετριάζονται.

Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα από τις έντονες δαπάνες για διακοπές και ταξίδια και από την υψηλή αύξηση των μισθών. Το δεύτερο τρίμηνο, η συμβολή του κόστους εργασίας στον ετήσιο εγχώριο πληθωρισμό αυξήθηκε, εν μέρει λόγω της ασθενέστερης παραγωγικότητας. Αντίθετα, η συμβολή των κερδών μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων μας δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν και ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο μας έως το τέλος του 2025. Προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 5,6% το 2023 σε 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ καιρό. Για να ενισχύσουμε την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα βασικά μας επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.Με βάση την πιο πρόσφατη αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά μας επιτόκια έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση εξαρτώμενη από τα δεδομένα, βασίζοντας τις αποφάσεις μας στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Σύσταση προς τις κυβερνήσεις

Σύμφωνα με τη Lagarde, «Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα μέτρα στήριξης για να αποφύγουν αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων.

Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να καταστήσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

Ένα ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης είναι συντριπτικά προς το κοινό μας συμφέρον.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ έως το τέλος του έτους».

Μάλιστα, έχουν σκιαγραφηθεί τέσσερις προτεραιότητες: χαμηλότερο δημόσιο χρέος και χαμηλότερη ετερογένεια των επιπέδων χρέους μεταξύ των χωρών.

Υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερη αντικυκλικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, κατέληξε η Lagarde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ