Χαμήλωσε στο 5,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο - «Τσίμπησε» στο 3,5% στην Ελλάδα

 Χαμήλωσε στο 5,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο - «Τσίμπησε» στο 3,5% στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Προς τα επάνω αναθεώρησε η Eurostat τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, υπολογίζοντας ότι διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Ιούλιο από 3,4% που εκτιμούσε στην αρχική πρόβλεψη πριν από μερικές εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, στα στοιχεία της στατιστικής αρχής αποτυπώνεται αξιοσημείωτη αναβίωση των πληθωριστικών πιέσεων από το 2,8% του Ιουνίου.

Ακόμη και έτσι, βέβαια, η Ελλάδα σημείωσε τον έκτο χαμηλότερο ρυθμό μεταβολής των τιμών στην Ε.Ε. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στο μπλοκ κατέγραψε σε ετήσια βάση το Βέλγιο με 1,7%, το Λουξεμβούργο (2%), η Ισπανία (2,1%), η Κύπρος (2,4%) και η Δανία (3,2%). Στον αντίποδα, με πληθωρισμό 17,5% βρίσκεται η Ουγγαρία και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Σλοβακία και η Πολωνία (αμφότερες 10,3%) και η Τσεχία (10,2%).

Ευρωζώνη

Συνολικά στην Ευρωζώνη, παρατηρήθηκε ήπια αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 5,3% -όπως και στην αρχική εκτίμηση της Eurostat- από 5,5% τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως πέρυσι τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανερχόταν στο 8,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του καπνού εξακολουθεί να επιμένει, καθώς τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,5%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούλιο, μεγαλύτερη ώθηση στον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδωσε το κόστος των υπηρεσιών (2,47%), ενώ ακολούθησε η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,2%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,26%) και τέλος η ενέργεια (0,62%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ