Ανέβασε ταχύτητα στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Πτωτικά στην Ευρωζώνη

Ανέβασε ταχύτητα στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Πτωτικά στην Ευρωζώνη

Κατεβάζει ταχύτητα στην ευρωζώνη, έναν μήνα πριν ήταν στο 5,5%

Ανοδικά αναμένεται να έχει κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντιθέτως σε επίπεδο Ευρωζώνης συνέχισε την αργή μεν αποκλιμάκωσή του δε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος στην έρευνα της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 3,4%, από το αναθεωρημένο 2,8% τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην αποκλιμάκωση που έχει επιδοθεί από το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν στο 1,8%.

Στο 5,3% αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, σε μία ένδειξη μακροχρόνιων κινδύνων, το υποκείμενο μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά και από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, όπως των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 5,5%, ξεπερνώντας τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από το 2021.

Γερμανία: Στο 6,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, σε μια ακόμα ένδειξη σταδιακής συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές της ευρωζώνης καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Blooomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,5%, από 6,8% τον Ιούνιο.

Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από το 6,6% που προέβλεπαν αναλυτές στο Bloomberg.

Σε χαμηλό 16 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Σε χαμηλό 16 μηνών φρέναρε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους μείωσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ