Σήμα Λαγκάρντ για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων - Η μάχη με τον πληθωρισμό έχει δρόμο ακόμη

Σήμα Λαγκάρντ για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων - Η μάχη με τον πληθωρισμό έχει δρόμο ακόμη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στην Γερμανία

"Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό", δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. "Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμε ποτέ και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα", πρόσθεσε.

Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν ήδη έντονα τις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού, μεταξύ άλλων και εδώ στη Γερμανία. Και γνωρίζουμε ότι - έχοντας αυξήσει τα επιτόκια τόσο μακριά και τόσο γρήγορα - σημαντική σύσφιξη είναι ακόμη στα σκαριά.

Αλλά παραμένει αβέβαιο πόσο ακριβώς θα είναι ισχυρότερη η μετάδοση της πολιτικής μας.

Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο αυξήσεων μέχρι να είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει εγκαίρως στον στόχο μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογούμε προσεκτικά την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης, την οικονομία και τον πληθωρισμό.

Ξεκινήσαμε τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022 και, έκτοτε, αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα χρόνο - από -0,5% σε 3,25% σήμερα.

Έτσι, κινηθήκαμε με σκόπιμο και αποφασιστικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Και παρόλο που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, αυτή η ταχεία προσαρμογή της πολιτικής μας έχει φέρει σήμερα σε διαφορετική θέση.

Καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων μας διεισδύουν στην οικονομία, θα αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο η σύσφιξη που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αποδίδει - και πόσο περισσότερο χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συμπιεστεί αποφασιστικά από την οικονομία.

Μέχρι στιγμής, οι αυξήσεις των επιτοκίων μας μεταδίδονται δυναμικά στον τραπεζικό δανεισμό και στα επιτόκια δανεισμού - ταχύτερα ακόμη και από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κύκλων αυξήσεων. Για τη ζώνη του ευρώ, τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σήμερα σε 4,2%, αυξημένα κατά 267 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο όγκος του τραπεζικού δανεισμού αποδυναμώνεται επίσης, οδηγώντας σε απότομη συρρίκνωση της αύξησης του χρήματος. Από τον Νοέμβριο και μετά, οι μηνιαίες ροές δανεισμού προς τις επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο αρνητικές. Το χρήμα (Μ3) έχει επίσης αρνητικές ροές, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησής του να πέσει από σχεδόν 12% στα μέσα του 2020 σε 1,9% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Και οι τράπεζες αναφέρουν ότι τα πιστωτικά πρότυπα αυστηροποιούνται, γεγονός που προαναγγέλλει χαμηλότερες ροές δανεισμού στο μέλλον. Στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, ο ρυθμός της καθαρής αυστηροποίησης των πιστωτικών προτύπων διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους το 2011

Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της πολιτικής μας: θέλουμε να αυστηροποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης. Και, μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει γίνει εις βάρος των επιδόσεων των τραπεζών, με τη θετική επίπτωση των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών να υπερκαλύπτει την αρνητική επίπτωση στους όγκους

Γνωρίζουμε όμως ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις συνθήκες χρηματοδότησης. Και γνωρίζουμε επίσης ότι οι πρόσφατες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να έχουν εντείνει τη σύσφιξη, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη αποστροφή προς τον κίνδυνο.

Επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία μετακύλισης. Και αν οι πρόσφατες εντάσεις αφήσουν μόνιμο αποτύπωμα στις αγορές, ένα δεδομένο επίπεδο επιτοκίων θα σημαίνει αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης - και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο στο οποίο τα επιτόκια κορυφώνονται.

Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης θα επηρεάσουν την οικονομία και αν οι επιπτώσεις θα είναι ισχυρότερες ή ασθενέστερες από ό,τι στο παρελθόν.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν αντιμετωπίσει απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ η οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε αυτό το διάστημα - και μπορεί να εξακολουθεί να αλλάζει μετά την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τον αντίκτυπο των μέτρων μας με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ