Πώς να προλάβετε τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού από την εφορία

Της Κατερίνας Φραγκάκη*

Πώς να προλάβετε τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού από την εφορία

Αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας βρίσκονται οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν, μέσω κατασχέσεων, συντάξεις, μισθούς,  επιδόματα, ενοίκια, επιδοτήσεις, λοιπά εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

 

Το ζητούμενο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι οφειλέτες μπορούν να ανακόψουν τις κατασχέσεις για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του δημοσίου. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει να είναι γνώστες των δικαιωμάτων τους, που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία και την διαδικασία πριν γίνει η κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το Δημόσιο αρχικά στέλνει στους πολίτες ατομική ειδοποίηση οφειλών, με την οποία καλείται ο οφειλέτης να ρυθμίσει την οφειλή του. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), η ατομική ειδοποίηση οφειλών αποτελεί έγκυρο τίτλο εκτελεστό, και σηματοδοτεί την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη της οφειλής, δηλαδή της κατάσχεσης κινητών, της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, των εσόδων εις χείρας τρίτου ή και του πλειστηριασμού ακινήτου.

Εφόσον ο πολίτης αδρανήσει τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, του ΚΕΑΟ και των λοιπών υπηρεσιών του Δημοσίου στέλνουν στις τράπεζες ηλεκτρονικό κατασχετήριο του τραπεζικού λογαριασμού. Εν συνεχεία οι τράπεζες προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια δεσμεύουν τις καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

Ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί κατά της ατομικής ειδοποίησης και της επικείμενης αναγκαστικής εκτέλεσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα δραστηριοποιηθεί άμεσα καθότι οι προθεσμίες έχουν συντμηθεί.

Κατά της ατομικής ειδοποίησης ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της ανακοπής. Με την ανακοπή προσβάλλεται ο τίτλος της αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή η ατομική ειδοποίηση. Ταυτόχρονα ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση αναστολής, η οποία αν γίνει δεκτή, διακόπτει την αναγκαστική εκτέλεση έως ότου εκδοθεί η απόφαση της ανακοπής.

Πέραν της δικαστικής οδού η οποία κρίνεται αναγκαία ειδικά σε περιπτώσεις που η αναζήτηση της οφειλής είναι παράνομη και καταχρηστική, τονίζεται ότι οι πολίτες για να μπορέσουν να προστατευθούν από το ενδεχόμενο να δεσμευτούν όλα τα χρήματα που έχουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Άλλα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr

Οι «παγίδες» του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χρονιά ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών το 2019

Αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ