ΔΝΤ: Οι παθογένειες του δικαστικού συστήματος "τροχοπέδη" για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Παθογένειες του δικαστικού συστήματος, κυρίως όσον αφορά την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, "φρενάρουν" την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμάται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό δικαστικό τοπίο "εξαιρετικά αργό, διόλου σύγχρονο, τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων".
Ο αριθμός των υποθέσεων που τελεσιδικούν στην Ελλάδα είναι σταθερά χαμηλότερος από αυτός των υποθέσεων που εισάγονται στα ελληνικά δικαστήρια, σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, με τον χρόνο διεκπεραίωση των αστικών υποθέσεων στα πρωτοδικεία να φτάνει τις 746 ημέρες, όταν ο μέσος όρος στις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι 239 ημέρες. Για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση σε ένα ελληνικό διοικητικό δικαστήριο μπορεί να περάσουν 1.239 ημέρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 234 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον αριθμό των δικαστών, καθώς στη χώρα μας καταγράφεται μια από τις υψηλότερες αναλογίες δικαστών ανά κάτοικο, ενώ το 2022 σε σύγκριση με το 2012 ο αριθμός των δικαστών είχε αυξηθεί κατά 60% και πλέον, που αποτελεί μια από τις υψηλότερες αυξήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ελλάδα το 2022 αναλογούσαν 37,3 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, από 23,3 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους το 2012, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17,6 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, όσο και το 2012.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η περιορισμένη διείσδυση εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, ο χαμηλός βαθμός εκσυγχρονισμού, όπως για παράδειγμα η χρήση ψηφιακών μέσων, των ελληνικών δικαστηρίων, ο μικρός αριθμός προσωπικού, πέραν των δικαστών, που απασχολούνται στα ελληνικά δικαστήρια, το σύστημα που δεν επιτρέπει την εξειδίκευση των δικαστών π.χ. στις πτωχεύσεις, αλλά και τα χαμηλά, συγκριτικά, παράβολα, που δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στην έναρξη δικαστικών πράξεων.