Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα η Societe Generale το 2024 - Τι "βλέπει" για τα spreads

Ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα η Societe Generale το 2024 - Τι "βλέπει" για τα spreads

Ελλάδα και Πορτογαλία θα έχουν μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2024

Στα ομόλογα των μικρών χωρών με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ποντάρει η Societe Generale εν αναμονή του 2024, ξεχωρίζοντας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα και θα μειώσουν το χρέος τους κατά τη χρονιά που έρχεται.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία θα έχουν μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2024, γιατί εμφανίζουν χαμηλές λήξεις ομολόγων και υγιή δημόσια οικονομικά. Μαζί με την Ιρλανδία είναι οι χώρες που αναμένεται να επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα και να μειώσουν τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ το 2024.

Αντίθετα, άλλες χώρες με πιο ανελαστική δομή κόστους ή υψηλότερες πληρωμές τόκων, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία κινδυνεύουν να εμφανίσουν υψηλά ελλείμματα και άρα υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Όπως εξηγεί η Societe Generale, η απόκλιση των θεμελιωδών των χωρών σταδιακά αλλάζει την παραδοσιακή κατηγοριοποίησή τους σε εκείνες του πυρήνα, του ημι-πυρήνα και της περιφέρειας.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η βελτίωση των οικονομικών θεμελιωδών των μικρότερων χωρών αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις τους, με τον οίκο να φέρνει σαν παράδειγμα την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που έδωσε στην Ελλάδα και η Fitch.

«Ως αποτέλεσμα, σε όρους σχετικής αξίας, προτιμάμε τις μικρότερες χώρες από τις μεγαλύτερες και συστήνουμε long θέσεις στα 10ετη ομόλογα της Ιρλανδίας έναντι των γερμανικών bunds καθώς και στα 10ετή της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας», αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η Αθήνα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού της για το 2024 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο εκδόσεις 5ετών ή 10ετών ομολόγων.

Για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος περιμένει κάποια διεύρυνση των spreads τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες θα ανακοινώνουν τα προγράμματα δανεισμού του 2024 αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για την επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιγξης.

«Ενώ δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη έκρηξη των spreads, η έκταση των ροών της ποσοτικής χαλάρωσης και πώς η προσφορά θα απορροφηθεί θα είναι το κλειδί για τα spreads τον επόμενο χρόνο», τονίζουν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ