UBS: Με ρυθμό 3% θα "τρέξει" η Ελλάδα έως το 2025 - Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές

UBS: Με ρυθμό 3% θα "τρέξει" η Ελλάδα έως το 2025  - Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές

Πολύ κοντά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντιρκής Τράπεζας θα είναι και πληθωρισμός στην Ελλάδα

Υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των ξένων αναλυτών τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS, αφού εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Πολύ κοντά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντιρκής Τράπεζας θα είναι και πληθωρισμός στην Ελλάδα, με τη UBS να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% την ερχόμενη χρονιά, και στο 2% το 2025.

Η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει το 2024 ρυθμούς ανάπτυξης 2,6%, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερους από το 2023, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης σε ΗΠΑ και Κίνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS για την επόμενη χρονιά. Αυτό το σκηνικό της οικονομικής επιβράδυνσης θα πλήξει τα περιθώρια και τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να κλείσει τη χρονιά με άνοδο περίπου 5%. Πάντως, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εμφανίζεται σαφώς πιο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία.

Οι προβλέψεις της UBS μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 (έπειτα από 3% και το 2023), κινούνται δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν και το 2025, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3% (1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις) και τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2%.

Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του οικονομικού κύκλου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, το σημερινό οικονομικό σκηνικό παραπέμπει περισσότερο στο τέλος του οικονομικού κύκλου παρά σε μία επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου. Η νομισματική σύσφιγξη έχει μειώσει την ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από τις πιστώσεις στα ασθενέστερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων βρίσκονται υπό πίεση και η αγορά εργασίας αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πληθωρισμός υποχωρεί, σπρώχνοντας τους πραγματικούς μισθούς υψηλότερα και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμένεται να χαλαρώσουν, καθώς όλες οι κεντρικές τράπεζες (πλην της Τράπεζας της Ιαπωνίας) προβλέπεται ότι θα μειώσουν τα επιτόκια το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS περιμένει ανάπτυξη 1,1% στις ΗΠΑ, 0,6% στην Ευρωζώνη, 0,7% στην Ιαπωνία και 4,4% στην Κίνα για το 2024.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να πέσει στο 2,4%, με την UBS να τονίζει ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση.

Οι αγορές

Η UBS προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα είναι ήπια, αλλά η μείωση στα περιθώρια και τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν θα είναι.

Ο οίκος θέτει την τιμή-στόχο του 2024 για τον S&P 500 στις 4.600 μονάδες, δηλαδή κατά 5,6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με βάση την εκτίμησή του για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 1,8% για το 2024 και κατά 9,2% για το 2025.

Οι κυκλικές μετοχές είναι υπερβολικά ακριβές, με δεδομένη την αδύναμη ανάπτυξη των ΗΠΑ και των άλλων οικονομιών. Οι αποτιμήσεις του S&P 500 έχουν επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, για αυτό και η UBS εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υπεραποδώσουν έναντι των ευρωπαϊκών. Στην Ευρώπη, ο οίκος προτιμά τις βρετανικές μετοχές έναντι των ιταλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ