UBS: Τι σημαίνουν για Alpha και Unicredit τα deals σε Ρουμανία και Ελλάδα - Η επίπτωση στα κεφάλαια

UBS: Τι σημαίνουν για Alpha και Unicredit τα deals σε Ρουμανία και Ελλάδα - Η επίπτωση στα κεφάλαια

Πού αναμένεται να εστιάσουν οι μέτοχοι της ιταλικής τράπεζας

Ο ελβετικός οίκος της UBS κάνει την πρώτη εκτίμηση για τι μπορεί να σημαίνουν για την ιταλική τράπεζα Unicredit και την εγχώρια τράπεζα Alpha Bank, οι συμφωνίες σε Ρουμανία και Ελλάδα.

Αναφορικά με τη Unicredit, η UBS επισημαίνει ότι οι συμφωνίες στη Ρουμανία ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων της, αλλά η συμμετοχή στην Αlpha Bank μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα από τους επενδυτές.

Η UBS προσδοκά ότι οι επενδυτές της Unicredit θα προσεγγίσουν διαφορετικά τα μέρη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UBS σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένει ελάχιστες αντιδράσεις σχετικά με τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά, στη Ρουμανία, μέσω της αύξησης κατά 30-40% των υπολοίπων δανείων και καταθέσεων και την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της Unicredit να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.

Αντίθετα, αναμένει περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Αlpha Bank, δεδομένου ότι η Unicredit δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα.

Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση της Unicredit προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να προκύπτει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Αlpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο στα 45-50 εκατ. ευρώ και την προσθήκη των συνεργειών κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της τράπεζα Unicredit στην Alpha bank.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα Unicredit θα υποστεί 15 μονάδες βάσης πτώση στον δείκτη κεφαλαίων CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της Αlpha Bank με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες», συμπεραίνει η UBS.

H σύσταση για τη μετοχή της Unicredit, πριν τις ανακοινώσεις, ήταν ‘Buy’ με τιμή στόχο στα €38,70 έναντι €22,13 την Παρασκευή. Σήμερα αντιδρά θετικά στο Μιλάνο με άνοδο +0,66% στα €22,27, ενώ η μετοχή της Αlpha Bank δεν διαπραγματεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ