Bloomberg: Η Ελλάδα το νέο "καυτό παιχνίδι" στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Bloomberg: Η Ελλάδα το νέο "καυτό παιχνίδι" στις αγορές μετοχών και ομολόγων

Μετά από δέκα χρόνια στην ερημία μπήκε ξανά στο ραντάρ των επενδυτών

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια εισροή ρεκόρ τουριστών που αναζητούν τον ήλιο, υποδέχεται επίσης επισκέπτες ενός διαφορετικού είδους: ξένους επενδυτές με μεγάλες τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη χρεοκοπία της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg στην έκδοση Businessweek.

Οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα έχει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από 4%. Πρόκειται για νούμερο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος.

Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης φέτος. "Αυτό αλλάζει πολλά πράγματα", δήλωσε. "Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, έχοντας ως οδηγό τον τουρισμό. Ο ρυθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλέπεται για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, η οποία κατηγορείται από πολλούς Έλληνες για τις βίαιες περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν ως τίμημα των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, εισήλθε σε ύφεση νωρίτερα φέτος, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. "Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών", λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. "Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ".

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει αναρριχηθεί εντελώς από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση χρέους και δεν είχε την ευελιξία να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική επειδή ήταν μέρος της Ευρωζώνης.

Έφτασε κοντά στο να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείπει το ευρώ και τελικά έλαβε τρία πακέτα διάσωσης. Η σκληρή λιτότητα και η παρατεταμένη ύφεση - κατά την οποία η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 30% από την κορύφωσή της - οδήγησαν σε κοινωνικές αναταραχές και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη κυβέρνηση της Ευρωζώνης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα του μπλοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πιέσεις που ασκούνται στα νοικοκυριών, υποσχόμενος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας του. Το 2010 ήταν 740 ευρώ. Ο 55χρονος πρωθυπουργός από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, παρά την πολιτική διαμάχη γύρω από ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα που αποδόθηκε σε πελατειακές σχέσεις και υποεπενδύσεις. Η ανεργία έχει μειωθεί σε περίπου 10%, ένα υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα της ευρωζώνης, αλλά πολύ κάτω από το 28% στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός μιλά για περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, αναφέρθηκε στο ράλι της αγοράς πρόσφατα δηλώνοντας: "Υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν επενδύοντας στην Ελλάδα". Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Απρίλιο που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για ποσοστό 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο αυτή.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει πάει σε κρατικά ομόλογα, επειδή ορισμένοι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερες εισροές οι οποίες θα αυξήσουν τις τιμές, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η επανεισδοχή στους δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Για να ενταχθεί η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας, πρέπει να έχει πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων. Η S&P Global Ratings και η Fitch Ratings τη βαθμολογούν μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα και έχουν προγραμματίσει αξιολογήσεις για τις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. (Η αξιολόγηση από τη Moody's είναι λίγο χαμηλότερη.) Η Societe Generale SA εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές περίπου 650 εκατ. ευρώ στην αγορά ομολόγων. "Μόλις γίνουν επενδυτικής βαθμίδας όλοι θα μπορούν να το αγοράσουν, όπως και εμείς", λέει ο Jason Davis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τα παγκόσμια επιτόκια στην J.P. Morgan Asset Management. Η εντολή του fund του για υψηλή διαβάθμιση σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα.

Μόλις κερδηθεί η επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο βήμα θα είναι οι δείκτες όπως οι FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices, να επαναφέρουν τις ελληνικές μετοχές στους δείκτες αναφοράς των ανεπτυγμένων αγορών. Ο στόχος για αυτό είναι το επόμενο έτος ή το 2025. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές το 2013, καθώς η αγορά μετοχών συρρικνώθηκε και η ρευστότητα μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών, Νικόλαος Πορφύρης, έχει συναντηθεί με επενδυτές, αναλυτές και παρόχους δεικτών για να προσδιορίσει τα βήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν roadshow για τους επενδυτές στο Λονδίνο μαζί με τη Morgan Stanley. "Προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στην αγορά, να την κάνουμε ευκολότερη, φθηνότερη", λέει ο Πορφύρης. "Υπάρχει ενδιαφέρον και το βλέπουμε".

Σύμφωνα με τον Malcolm Dorson, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Global X Management, οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα κεφάλαια βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισροές ξένων επενδύσεων μοιάζουν με αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ένα "σχέδιο για τον ελληνικό εξαιρετισμό για τα επόμενα χρόνια". Πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν αναγνωρίζουν ακόμη τη μετατόπιση. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε, ο Dorson συνοδεύτηκε από έναν μόνο άλλο διαχειριστή κεφαλαίων, λέει. Σε παρόμοια ταξίδια σε άλλες αναδυόμενες αγορές, μπορεί να εμφανιστούν 10 ή περισσότεροι διαχειριστές.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με μικροσκοπικές αγορές και ισχνό όγκο συναλλαγών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και να καταστήσει πιο δύσκολο να βρεθεί μια καλή τιμή κατά την αγορά ή την πώληση. "Είναι μια πραγματικά καλή ιστορία - το μόνο ζήτημα που έχουμε είναι η ρευστότητα", λέει ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management, μιλώντας για την αγορά ομολόγων. Στο χρηματιστήριο, ο Πορφύρης αναγνωρίζει την ανάγκη να αυξηθεί η συνολική αποτίμηση της αγοράς και η ρευστότητα, αλλά λέει ότι οι αρχικές δημόσιες προσφορές, τα σχέδια πώλησης κρατικών συμμετοχών σε τράπεζες και η πιθανότητα περισσότερων διπλών εισαγωγών για ελληνικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό θα βοηθήσουν στη διεύρυνση της αγοράς.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι η Ελλάδα αποβάλλει την εικόνα μιας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και τολμηρούς μικρούς παίκτες. "Όλο και περισσότεροι επενδυτές που δεν είχαν συμμετοχές στην Ελλάδα ρωτούν τώρα γι' αυτήν", λέει ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην HSBC Private Bank Suisse. "Τα ζητήματα ρευστότητας θα μείνουν πίσω, καθώς περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ