Σεισμός σε Τουρκία, Συρία: Τραγικός απολογισμός - Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Σεισμός σε Τουρκία, Συρία: Τραγικός απολογισμός - Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Έκκληση από την Συρία για διεθνή βοήθεια

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία αυξήθηκε σε πάνω από 11.200 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Έκκληση από την Συρία για διεθνή βοήθεια

Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.

“Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

“Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια”, πρόσθεσε.

Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια”, επισήμανε.

Ωστόσο τα Λευκά Κράνη “δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτήρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα” και στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται»

Καθώς ο χρόνος περνά, “οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται”, τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP στην Τουρκία. “Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία θα διαθέσει “800.000 επιπλέον στερλίνες στα Λευκά Κράνη”, δηλαδή 900.380 ευρώ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου οι μισοί νεκροί είναι στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στον συριακό βορρά, κοντά στην Τουρκία, όπου ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

Η βοήθεια δρομολογείται στις ζώνες αυτές μέσω ενός μόνο μεθοριακού περάσματος, από την Τουρκία, αλλά ο δρόμος που οδηγεί στο πέρασμα αυτό από την Τουρκία έχει υποστεί ζημιές, γεγονός το οποίο παρεμποδίζει προσωρινά τις επιχειρίσεις διάσωσης, σύμφωνα με τον OHE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ