Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τους όρους της συνθήκης Νέα START

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τους όρους της συνθήκης Νέα START

Το ΝΑΤΟ ανέφερε πως η Ρωσία απέτυχε να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις των ΗΠΑ στο έδαφός της από πέρυσι τον Αύγουστ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη Νέα START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και κάλεσαν τη Μόσχα να επανέλθει στον δρόμο της συμμόρφωσης.

"Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Συνθήκη Νέα START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα θέτοντας περιορισμούς στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ.

"Κατά συνέπεια, σημειώνουμε με ανησυχία πως η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει της Νέας Συνθήκης START."

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έρχεται τρεις ημέρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε πως η Ρωσία απέτυχε να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις των ΗΠΑ στο έδαφός της από πέρυσι τον Αύγουστο.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει πως αυτό "υπονομεύει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επαληθεύσουν επαρκώς τη ρωσική συμμόρφωση με τα βασικά όρια της Συνθήκης".

Μετά τις κατηγορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία επέμεινε προχθές Τετάρτη πως επιθυμεί τη διατήρηση της συνθήκης.

"Θεωρούμε πως η συνέχιση αυτής της συνθήκης είναι πολύ σημαντική", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα ανέστειλε τον Αύγουστο τη συνεργασία με τις επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Ρωσία είπε επίσης πως παραμένει δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης.

Η Νέα START τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για άλλα πέντε χρόνια. Θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά και από υποβρύχια, καθώς και των βομβαρδιστικών που τους μεταφέρουν.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει: "Καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις της Νέας START στο ρωσικό έδαφος και επιστρέφοντας στη συμμετοχή στο όργανο εφαρμογής της συμφωνίας, την BCC (Bilateral Consultative Commission --Διμερής Συμβουλευτική Επιτροπή).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ