ΕΕ: Παρατείνονται οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τις Ρωσίας έως τις 31 Ιουλίου

ΕΕ: Παρατείνονται οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τις Ρωσίας έως τις 31 Ιουλίου

Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την τεχνολογία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα είδη πολυτελείας. Περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των εισαγωγών ή μεταφορών αργού πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης κ.ά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να παρατείνει κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023, τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτές οι κυρώσεις, που εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2014 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, διευρύνθηκαν σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022, υπό το φως της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επί του παρόντος, οι εν λόγω κυρώσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς συμπεριλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την τεχνολογία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα είδη πολυτελείας. Περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των εισαγωγών ή μεταφορών αργού πετρελαίου που διακινείται διά θαλάσσης και ορισμένων άλλων πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία στην ΕΕ, την αποσύνδεση πολλών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και την αναστολή των ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων και των αδειών πολλών μέσων προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ΕΕ έχει λάβει και άλλα μέτρα ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις του μπλοκ με την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών του ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών οντοτήτων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για Ρώσους, καθώς και διπλωματικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ