Ντόναλντ Τραμπ: «Φτωχός» με μηδενικό εισόδημα σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: «Φτωχός» με μηδενικό εισόδημα σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις

Έκθεση του Κογκρέσου που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανέλυσε τα έγγραφα και έδειξε ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος το 2020.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα Παρασκευή οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής, τερματίζοντας την εκτεταμένη προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να κρατήσει ιδιωτικά τα οικονομικά έγγραφα έξι ετών.

Οι δηλώσεις – από το 2015 έως το 2020 – ελήφθησαν από την επιτροπή των Δημοκρατικών μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μετά από παρατεταμένη νομική μάχη. Η επιτροπή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά η έκδοσή τους καθυστέρησε για να διαγραφούν πρώτα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης.

Έκθεση του Κογκρέσου που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανέλυσε τα έγγραφα και έδειξε ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος το 2020, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που ήταν στην εξουσία. Από το 2015 έως το 2020, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ είχαν αρκετά χρόνια κατά τα οποία ανέφεραν μηδενικό εισόδημα και μικρή ή καθόλου φορολογικό εισόδημα. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απέτυχε να πραγματοποιήσει υποχρεωτικούς ελέγχους του Τραμπ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.

Το 2016, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος μεγάλου πολιτικού κόμματος εδώ και τέσσερις δεκαετίες που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις. Το 2019, η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής, η οποία έχει τη νομική εξουσία να βλέπει τις ομοσπονδιακές δηλώσεις των φορολογουμένων, ζήτησε τα έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να τα παράσχει, ξεκινώντας μια δικαστική μάχη για τα επόμενα τρία χρόνια. Τον Νοέμβριο όμως, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η επιτροπή μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Ο Τραμπ και η νομική του ομάδα προσπαθούσαν συνεχώς να κρατήσουν μυστικές τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ ασκήσει τις νομοθετικές του εξουσίες για να απαιτήσει τις φορολογικές δηλώσεις ενός προέδρου, κάτι που ο Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

Η δημοσιοποίηση έρχεται καθώς ο Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, ελέγχεται σχετικά με τις επιχειρηματικές του πρακτικές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχη την εταιρεία της οικογένειας Τραμπ για φορολογική απάτη, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα τόσο στην εταιρεία όσο και στον ίδιο τον πρώην πρόεδρο.

Η αντίδραση του Τραμπ
Ο Τραμπ από την πλευρά του δημοσίευσε ένα βίντεο απαντώντας στην απόφαση να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές του δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξωφρενική κατάχρηση εξουσίας» και «εντελώς αντισυνταγματική».

«Δεν υπάρχει νόμιμος νομοθετικός σκοπός για τη δράση τους. Και αν κοιτάξετε τι έχουν κάνει, είναι τόσο λυπηρό για τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ. «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άλλο διαταραγμένο πολιτικό κυνήγι μαγισσών που συνεχίζεται από την ημέρα που κατέβηκα από μια κυλιόμενη σκάλα από τον Πύργο Τραμπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ