Μυστικές συνομιλίες Αμερικάνων και Ρώσων αξιωματούχων στην Τουρκία

Μυστικές συνομιλίες Αμερικάνων και Ρώσων αξιωματούχων στην Τουρκία

Ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσφερθεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή.

O επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντάται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να «έχουν επικοινωνία με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Ήμασταν πολύ ανοιχτοί σχετικά με το να έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ειδικά των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του των Ρώσων υπηρεσιών πληροφοριών» πρόσθεσε.

Η συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε επισήμως, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζει. Επιπλέον, η ρωσική εφημερίδα δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SWR, Σεργκέι Ναρίσκιν συμμετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Από το γραφείο του Ρώσου προέδρου, ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει αλλά και ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσφερθεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, απέβησαν άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Άγκυρας μεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Ιούλιο, ώστε η Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ