ΕΕ: Οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Ουκρανία

 ΕΕ: Οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Ουκρανία

Η οικονομική στήριξης της Ουκρανίας θα συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, των μέτρων καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στην Ουκρανία.

 

Xρηματοδοτικό πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πακέτο αυτό θα έχει τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους που θα εκταμιεύονται σε τακτικές δόσεις, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ το μήνα.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν τόνισαν ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η χώρα να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες από τη Ρωσία βασικές υποδομές (ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες), να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαθίστανται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σταθερή, τακτική και προβλέψιμη οικονομική βοήθεια - κατά μέσο όρο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα - θα βοηθήσει στην κάλυψη σημαντικού μέρους των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για το 2023. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία θα χρειαζόταν μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα το 2023 για να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες της. Γι' αυτό, η στήριξη που προτείνει η ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται από παρόμοιες προσπάθειες άλλων μεγάλων χορηγών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας για το 2023.

Η οικονομική στήριξης της Ουκρανίας θα συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, των μέτρων καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι επιτόπιες εξελίξεις, η οικονομική στήριξη θα πλαισιώνεται από όρους πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση των θεσμών της Ουκρανίας και την προετοιμασία του εδάφους για μια επιτυχημένη προσπάθεια ανασυγκρότησης, καθώς και την υποστήριξη της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ