Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και ουκρανικές υποδομές - Ο Πούτιν απειλεί με ακόμα πιο σκληρά αντίποινα

Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και ουκρανικές υποδομές - Ο Πούτιν απειλεί με ακόμα πιο σκληρά αντίποινα

Επλήγη και το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο - Τουλάχιστον οκτώ νεκροί

Σαφείς απειλές στην Ουκρανία για πιο αιματηρά αντίποινα σε περίπτωση νέας επίθεσης όπως αυτή τη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αυτό λίγες ώρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Κίεβο κι άλλες ουκρανικές πόλεις.

Μετά την επίθεση στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε (εκτάκτως) το Συμβούλιο Ασφαλείας και εκεί παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις στο Κίεβο κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας ήταν, ουσιαστικά, αντίποινα. Και απείλησε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή.

Ο Πούτιν είπε ότι σήμερα (10.10.2022) το πρωί υπήρξαν μαζικά χτυπήματα με όπλα ακριβείας εναντίον «των ουκρανικών υποδομών, υποδομών ενέργειας, στρατιωτικής διοίκησης και τηλεπικοινωνιών».

«Είναι αδύνατο να αφήσουμε τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου αναπάντητα», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνδέοντας έτσι εμμέσως την αιματηρή επίθεση σε περιοχές του Κιέβου με την έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε με ακόμη πιο σκληρά αντίποινα. «Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες να εκτελεστούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι απαντήσεις θα είναι σκληρές», είπε.

Λίγο νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν το Κίεβο εντάσσονται στο πλαίσιο της, όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο, “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία έγιναν σε αντίποινα για την εν μέρει καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

«Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για τις απαντήσεις θα πρέπει να στραφούμε στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «τα βασικά βήματα (…) δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να έχει γίνει αναφορά στον επικεφαλής, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό με δεκάδες πυραύλους πόλεων σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί, σε μια επίθεση που θεωρήθηκε ότι έγινε σε εκδίκηση για την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο σε κύρια γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία την προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Επλήγη και το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο

Το κτίριο που στεγάζει το γερμανικό προξενείο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν το κέντρο του Κιέβου νωρίς σήμερα τη Δευτέρα, με τις πρώτες εκρήξεις να σημειώνονται σε παιδική χαρά και κοντά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ