Η μονομαχία Μπάϊντεν με Πούτιν και Σι στην Ινδονησία

Τι αποκαλύπτει o πρόεδρος της Ινδονησίας σε συνέντευξη στο Bloomberg. Λέει ότι η αντιπαλότητα των μεγάλων χωρών «ανησυχεί»και πιέζει για ειρήνη

Η μονομαχία Μπάϊντεν με Πούτιν και Σι στην Ινδονησία

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ,και ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδιάζουν και οι δύο να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο νησί θέρετρο, Μπαλί, αργότερα φέτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο.

«Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει. Ο πρόεδρος Πούτιν μου είπε επίσης ότι θα έρθει», δήλωσε ο Τζοκόουι, όπως είναι γνωστός ο πρόεδρος, σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News Τζον Μικλέθγουαϊτ την Πέμπτη. Ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης του τέταρτου πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο επιβεβαίωσε ότι και οι δύο σχεδίαζαν να εμφανιστούν στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.

Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι των νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού σήμερα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ενίσχυσαν τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Η παρουσία του Σι και του Πούτιν στη συνάντηση θα έστηνε μια μονομαχία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δημοκρατικούς ηγέτες, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν αυτοπροσώπως για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επίθεση, η οποία ήρθε λίγο αφότου ο Πούτιν και ο Σι κήρυξαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», έχει προκαλέσει ένα διχασμό στο G-20, όσο αφορά το αν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τα ταξιδιωτικά σχέδια του Σι, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει την κατάσταση επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν σχεδιάζει επί του παρόντος να παραστεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση.

Πούτιν και Τζοκόουι συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που δεν ανέφερε εάν ο Ρώσος ηγέτης θα παραστεί. Η παρουσία του Πούτιν θα μπορούσε επίσης να τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος πρόκειται επίσης να βρεθεί στο Μπαλί.

Ο Μπάιντεν είχε ζητήσει την απομάκρυνση της Ρωσίας από το G-20 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και Αμερικανοί αξιωματούχοι πίεζαν νωρίτερα την Ινδονησία να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο κορυφής του Μπαλί.

Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ακόμη και καθώς ο Μπάιντεν και ο Σι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής της πρώτης τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Μπαλί. Η Κίνα διέκοψε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την άμυνα και μια σειρά άλλων τομέων μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει επικρίνει τα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου γύρω από το νησί.

«Η αντιπαλότητα των μεγάλων χωρών είναι πράγματι ανησυχητική», δήλωσε ο Τζοκόουι, στη συνέντευξη. «Αυτό που θέλουμε είναι αυτή η περιοχή να είναι σταθερή, ειρηνική, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε οικονομική ανάπτυξη. Και νομίζω ότι όχι μόνο η Ινδονησία: οι ασιατικές χώρες θέλουν επίσης το ίδιο πράγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ