Σουηδία: Πως μια Κούρδισα πρώην μαχήτρια θα καθορίσει την επιβίωση της κυβέρνησης

Σουηδία: Πως μια Κούρδισα πρώην μαχήτρια θα καθορίσει την επιβίωση της κυβέρνησης

Αγωνία για τη σημερινή πρόταση μομφής  εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, που θα εξαρτηθεί από τη στάση της ανεξάρτητης βουλευτού Αμινέχ Κακαμπαβέχ, η οποία είναι Ιρανή κουρδικής καταγωγής

Η σουηδική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιβιώσει της ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα επί της πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον, με τη βοήθεια μιας βουλευτού, η οποία έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι η Σουηδία θα υποστηρίξει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία εναντιώνεται στην διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ, η οποία είναι Ιρανή κουρδικής καταγωγής, δήλωσε ότι θα απέχει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής την οποία κατέθεσε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον για την αύξηση των εγκλημάτων από συμμορίες.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον έχει δηλώσει πως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας της θα παραιτηθεί, αν καταψηφιστεί ο υπουργός.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα απέχω της ψηφοφορίας», δήλωσε η Κακαμπαβέχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Χωρίς την ψήφο της Κακαμπαβέχ, η πρόταση μομφής, που θα τεθεί σε ψηφοφορία αργότερα σήμερα, αναμένεται να υπερψηφιστεί μόνο από 174 μέλη του κοινοβουλίου, ενώ για να ανατραπεί ο υπουργός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση απαιτούνται 175 ψήφοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για ενίσχυση της ασφάλειάς τους στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Κακαμπαβέχ, μια πρώην μαχήτρια των κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά, δήλωσε την Παρασκευή στο Ρόιτερς ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση, αν η τελευταία επιβεβαιώσει ότι "στηρίζουμε τους Κούρδους και οι άνθρωποι από αυτές τις οργανώσεις που φθάνουν στην Σουηδία δεν είναι τρομοκράτες".

Η Κακαμπαβέχ είχε στηρίξει τον Νοέμβριο την Άντερσον, όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας είχε αναγκαστεί προσωρινά να παραιτηθεί έπειτα από μόλις μία ημέρα στην πρωθυπουργία.

Η Άντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK. Η Σουηδία ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις ήδη από το 1984.

Η Σουηδία διαφωνεί ότι το PYD ή αρκετές άλλες κουρδικές οργανώσεις ανήκουν στο PKK.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον τότε είχαν χαρακτηρίσει "απαράδεκτο" οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού να θεωρούνται τρομοκράτες.

"Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, παραμένει σε ισχύ", δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο Τομπίας Μποντίν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν.

Η Σουηδία πρόκειται να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ