Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταλάβει το 20% της Ουκρανίας και προελαύνει στο Ντονέτσκ

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταλάβει το 20% της Ουκρανίας και προελαύνει στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία έχει υπό την κατοχή της περίπου το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον στρατό της Ρωσίας. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, απευθυνόμενος επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum, ο ίδιος κάλεσε εκ νέου τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, για να μπορέσει η χώρα να οδηγήσει τον σκληρό πόλεμο σε ένα «σημείο καμπής» ώστε να μπορέσει να τον κερδίσει.

Οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες προς εκμετάλλευσιν από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Ζελένσκι στην ομιλία του προς το Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και επισήμανε ότι 100 άνθρωποι πεθαίνουν και 450-500 τραυματίζονται σε καθημερινή βάση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του έχει προσφέρει η Δύση μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει δύο σημαντικές πόλεις του Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προσπαθούν να προελάσουν νότια προς τις σημαντικές, υπό ουκρανικό έλεγχο πόλεις, Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (2.6.2022) ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ.

«Τα μέτωπα στη Λιμάν και την Ιζιούμ αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες προσπαθεί να προελάσει ο εχθρός για να καταλάβει τα εδάφη της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, (που αποτελούν) τους βασικούς (του) στόχους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

Η Κραματόρσκ είναι η ντε φάκτο πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ από το 2014, μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Κιριλένκο σημείωσε επίσης ότι 340.000 κάτοικοι παραμένουν στο υπό ουκρανικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας, έναντι των περίπου 1,67 εκατομμυρίων που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ