Σαουδική Αραβία: Κέρδη ρεκόρ ενός δισ. δολαρίων την ημέρα από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο

Σαουδική Αραβία: Κέρδη ρεκόρ ενός δισ. δολαρίων την ημέρα από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τουλάχιστον έξι τελευταίων ετών, εν μέσω ράλι στις τιμές του αργού και αυξανόμενης παραγωγής

Τα έσοδα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο έφτασαν τον Μάρτιο στα 30 δισ. δολ., στα υψηλότερα επίπεδα των τουλάχιστον έξι τελευταίων ετών, εν μέσω ράλι στις τιμές του αργού και αυξανόμενης παραγωγής, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αξία των πετρελαϊκών εξαγωγών, περίπου στο 1 δισ. δολ. ημερησίως, The value παρουσιάζει αύξηση 123% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία του βασιλείου του Αραβοπερσικού Κόλπου.

Η σαουδαραβική παραγωγή αργού αυξήθηκε στα 10,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, με την μέση τιμή του πετρελαίου τύπου Brent να κυμαίνεται περί τα 112 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έχουν καταγράψει αύξηση περί το 50% το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των αναταράξεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα υψηλότερα έσοδα βοήθησαν το βασίλειο να καταγράψει ένα πλεόνασμα 57,5 δισ. ριάλ (15 δισ. δολ.) στον προϋπολογισμό του μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Η Σ. Αραβία θα είναι μία από τις πλέον ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας, με όρους όγκου διμερούς εμπορίου, είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού στον κόσμο: Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, ενώ ακολουθούν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Συνολικά οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 93% τον Μάρτιο στα 37,9 δισ. δολ. Το μερίδιο του πετρελαίου σε αυτές έφτασε το 80% τον Μάρτιο, έναντι 70% τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ