Η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ που κατέθεσαν σήμερα οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

Η Τουρκία μπλοκάρει την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι περιμένει από τους NATOϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν. Υπονοώντας ουσιαστικά, ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν Κούρδους «τρομοκράτες» και μέλη του κινήματος FETO.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Αυτή η αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να οδηγήσει σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, παρά μόνο επανέλαβε τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ